Prikazivanje srpskog dokumentarca o Titu na TV BiH ocijenjeno skandaloznim

Prikazivanje srpskog dokumentarca o Titu na TV BiH ocijenjeno skandaloznim

Emitiranje prvog nastavka srbijanskog televizijskog dokumentarca o bivšem doživotnom predsjedniku nekadašnje SFRJ »Tito – crveno i crno« na Televiziji Federacije BiH izazvalo je veliki skandal jer su autori te serije očito pokušali revidirati ulogu četnika i njihovog lidera u Drugom svjetskom ratu, prikazujući Tita kao vještog prevaranta, a Dražu Mihajlovića kao idealističkog gubitnika.
I dok revidiranje i glorificiranje uloge četnika u Drugom svjetskom ratu zapravo i nije neka posebna vijest za samu Srbiju, pa tako ni serija »Tito – crveno i crno«, pravo je pitanje zašto se javna televizija u Federaciji BiH koja se financira od pretplate koju su obvezni plaćati građani odlučila emitirati taj srpski nacionalistički pamflet.
Neki to tumače ostacima kompleksa provincijske inferiornosti Sarajeva prema Beogradu koji se i danas, usprkos svemu onome što se događalo devedesetih, može osjetiti u glavnom gradu BiH, posebno među  Bošnjacima.

Direktor Federalne televizije Jasmin Duraković tvrdi da se zapravo željela otvoriti rasprava o ulozi Tita – na kojeg se i danas u Bosni često gleda »crno ili bijelo«, uz korištenje u dnevnopolitičke svrhe. No, ako je i to bila namjera sve je učinjeno na pogrešan način, i riječ je o skandaloznom uredničkom promašaju.
News magazin Dani ocjenjuje da se emitiranjem serije »Tito – crveno i crno« Federalna televizija stavila u službu falsificiranja povijesti, odnosno četničkog retuširanja uloge Josipa Broza Tita.
U blic anketi koju je proveo tjednik Slobodna Bosna, većina se izjasnila negativno o emitiranju dokumentarnog serijala, a glavni urednik Slobodne Bosne tumači da je kupovina filma o Titu od »nakupca« srbijanske televizije Aleksandra Tijanića »isto kao kupovina od Kineza originalnog Rolex sata«.
Od udruga građana i institucija prvi su se naravno oglasili iz Saveza društava »Josip Broz Tito« koji su priopćili da antifašisti, građani i mladi širom zemlje zahtijevaju prekidanje emitiranja ovog serijala zbog primitivnih grubih neistina i falsifikata povijesti svih naših naroda i narodnosti«.
FTV zasad nije prekinuo emitiranje, ali ga je ipak pomaknula u kasnonoćni termin.


 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.