Prikazivanje srpskog dokumentarca o Titu na TV BiH ocijenjeno skandaloznim

Prikazivanje srpskog dokumentarca o Titu na TV BiH ocijenjeno skandaloznim

Emitiranje prvog nastavka srbijanskog televizijskog dokumentarca o bivšem doživotnom predsjedniku nekadašnje SFRJ »Tito – crveno i crno« na Televiziji Federacije BiH izazvalo je veliki skandal jer su autori te serije očito pokušali revidirati ulogu četnika i njihovog lidera u Drugom svjetskom ratu, prikazujući Tita kao vještog prevaranta, a Dražu Mihajlovića kao idealističkog gubitnika.
I dok revidiranje i glorificiranje uloge četnika u Drugom svjetskom ratu zapravo i nije neka posebna vijest za samu Srbiju, pa tako ni serija »Tito – crveno i crno«, pravo je pitanje zašto se javna televizija u Federaciji BiH koja se financira od pretplate koju su obvezni plaćati građani odlučila emitirati taj srpski nacionalistički pamflet.
Neki to tumače ostacima kompleksa provincijske inferiornosti Sarajeva prema Beogradu koji se i danas, usprkos svemu onome što se događalo devedesetih, može osjetiti u glavnom gradu BiH, posebno među  Bošnjacima.

Direktor Federalne televizije Jasmin Duraković tvrdi da se zapravo željela otvoriti rasprava o ulozi Tita – na kojeg se i danas u Bosni često gleda »crno ili bijelo«, uz korištenje u dnevnopolitičke svrhe. No, ako je i to bila namjera sve je učinjeno na pogrešan način, i riječ je o skandaloznom uredničkom promašaju.
News magazin Dani ocjenjuje da se emitiranjem serije »Tito – crveno i crno« Federalna televizija stavila u službu falsificiranja povijesti, odnosno četničkog retuširanja uloge Josipa Broza Tita.
U blic anketi koju je proveo tjednik Slobodna Bosna, većina se izjasnila negativno o emitiranju dokumentarnog serijala, a glavni urednik Slobodne Bosne tumači da je kupovina filma o Titu od »nakupca« srbijanske televizije Aleksandra Tijanića »isto kao kupovina od Kineza originalnog Rolex sata«.
Od udruga građana i institucija prvi su se naravno oglasili iz Saveza društava »Josip Broz Tito« koji su priopćili da antifašisti, građani i mladi širom zemlje zahtijevaju prekidanje emitiranja ovog serijala zbog primitivnih grubih neistina i falsifikata povijesti svih naših naroda i narodnosti«.
FTV zasad nije prekinuo emitiranje, ali ga je ipak pomaknula u kasnonoćni termin.


 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.