Potvrđene teze o postojanju visočkih piramida


Trećeg dana istraživačkih radova u potrazi za Bosanskom piramidom Sunca stigle su nezavisne potvrde teza o postojanju piramida, saopćila je danas Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

“Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija sjeverne stranice Bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i one obrazuju jednakostranični trougao s po 60° na svakom uglu. Također, u istoj instituciji potvrđeno je da je ova strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru – drugim riječima, postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21’, čime se piramida poklapa s lokacijom zvijezde Sjevernjače.

Ova se konfiguracija poklapa s dizajnom Keopsove piramide u Egiptu.

Iz katastarskog ureda Općine Visoko došla je nezavisna potvrda da Bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranični trougao. Ovu tezu su stručnjaci Fondacije postavili na osnovu satelitskih snimaka prije dva mjeseca.

U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide i dobili jednakostranični trougao s uglovima od po 60°. U ovom trouglu nije bilo odstupanja niti za jednu minutu.

Ova fascinantna vijest potvrđuje impresivnu preciznost drevnih graditelja”, stoji u današnjem saopćenju za javnost Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

U prva dva dana rada na istraživanju kompleksa podzemnih tunela, stručnoj ekipi Fondacije su se pridružili eksperti iz rudnika Kaknja i Zenice, saopćeno je dalje.

“Nakon prvih prospekcija tunela, potvrđena je teza Fondacije da su tuneli građeni ljudskom rukom i da nisu služili kao rudarska okna. Postoji dobro organiziran ventilacijski sistem s protokom zraka koji omogućava nesmetani rad.

U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90° koja se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug.

Nesumnjivo je da je izgradnja ovog kompleksa bila ogroman inženjerski poduhvat drevnih graditelja. Do sada su pronađene dvije obrađene kamene ploče pješčara koje po svojim dimenzijama i procijenjenoj težini više od pet tona nagovještavaju da je riječ o prvim značajnim arheološkim artefaktima.

U narednim danima stručne rudarske ekipe će izvršiti sve potrebne sigurnosne mjere i potporu kako bi ovi potencijalni artefakti mogli biti arheološki obrađeni i očišćeni.

Na kraju trećeg radnog dana potvrđene su indicije o postojanju pravilnih kamenih blokova breče na istočnoj strani piramide. U narednim danima će uslijediti radovi na raščišćavanju tog sondažnog bunara”, saopćila je Fondacija.

U posjetu Bosanskoj piramidi Sunca boravio je prvi strani diplomat Maged Mosleh, ekonomski savjetnik egipatske ambasade. Impresioniran dosadašnjom naučnom argumentacijom, ponudio je edukaciju u Egiptu mladih bosanskih stručnjaka u oblasti piramida i arheologa, saopćeno je dalje.

Visočicu su posjetili predstavnici najuticajnijih svjetskih medija, a mnogobrojni posjetitelji iz BiH i dijaspore i stranih turista obilazili su ovaj značajan arheološki lokalitet.

Fondacija izražava posebno zadovoljstvo dolaskom nekoliko hiljada posjetilaca iz BiH i inozemstva koji su zdušno davali podršku naporima Fondacije želeći da se afirmativne vijesti iz Bosanske doline piramida i dalje emituju u svijet, naglašava u saopćenju za javnost ova organizacija.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.