BiH je uspjela dokazati da je počinjen genocid

BiH je uspjela dokazati da je počinjen genocid


BiH je u prvom dijelu dokaznog postupka pred Međunarodnim sudom pravde uspjela ostvariti svoje ciljeve, odnosno dokazati genocid nad nesrpskim stanovništvom tokom agresije, tvrdi pravni zastupnik naše zemlje Sakib Softić.

U izjavi datoj jučer nakon dolaska na Sarajevski aerodrom iz Haga, gdje traje pauza suđenja, on je ocijenio da tužena strana nije uspjela opovrgnuti navode iz tužbe.

Što se tiče ekspertize generala Michaela Rosea, smatram da ona ni na koji način ne može štetiti BiH. Štaviše, tokom unakrsnog ispitivanja on je potvrdio naše navode. Poznato je da je objavio knjigu i onda nije bilo mogućnosti da opovrgne ono što je već jedanput javno objavio – kaže Softić.

Podsjeća da je Rose u knjizi naveo da su sve strane činile zločine, a samo jedna genocid.

– Na kraju je pokušao to izgladiti, govoreći da on ipak nije stručnjak za međunarodno pravo i da prepušta sudu da ocijeni da li se radilo o genocidu – kaže Softić.

Ekspertiza Jean-Paul Sardona, prema njemu, bila je dosta konfuzna.

– On je prije nekoliko godina, kada nije znao da će biti pozvan pred ovaj sud, objavio članak u kojem tvrdi da je u BiH bilo između 200 i 300 hiljada poginulih.

Odjedanput je došao sa tezom da se radi o 100 hiljada osoba. Kada je uvidio da mi ipak znamo za njegove prethodne radove, onda je upao u jednu tešku situaciju iz koje se nije uspio izvući. Osjetilo se da mu je neugodno i nastojao je da se sve što prije završi – pojašnjava Softić.

Potcrtava da se Sardon, govoreći o broju žrtava, pozivao na podatke Eve Tabo, a najviše na Mirsada Tokaču i njegov Istraživačko-dokumentacioni centar.

Svjedoci iz RS

Uz eksperte, SiCG je imala i dvije grupe svjedoka, jednu iz RS, a drugu iz SiCG.

– Ovu grupu iz RS činili su Vladimir Lukić i Vitomir Popović, visoki dužnosnici paradržavne tvorevine, koja je tek 1995. priznata kao entitet, a koja je u izvještaju o Srebrenici priznala da je počinjen genocid nad Bošnjacima u Podrinju. Njihov zadatak bio je da pokažu da je RS bila nezavisna od Beograda kod donošenja vojnih i političkih odluka. Ali radi se o zvaničnicima tvorevine koja je odgovorna za genocid i ne vjerujem da će im sud povjerovati. Dok su jedni tvrdili da su oni odgovorni, svjedoci iz SiCG su tvrdili da o tome ništa ne znaju. Ali ako bi im i povjerovali, to ne oslobađa SiCG odgovornosti za genocid. To su znali nosioci vlasti – zaključuje Softić.

Mićunovićeve izjave u prilog tužbi BiH

Softić smatra da su neke izjave svjedoka SiCG išle u prilog tužbi BiH.

– Radi se konkretno o Dragoljubu Mićunoviću. Uz tvrdnje da ništa ne zna, na neki način je htio biti objektivan, pa je priznao da je moguće i vjerovatno da je SiCG pružala pomoć RS, uključujući i vojnu i nakon prekida saradnje između SRJ i RS – otkriva Softić.

Opovrgavali i nalaze komisija UN-a

– U jednom dijelu zastupnici SiCG su nastojali opovrgnuti nalaze komisije i eksperata koje je imenovao UN 1992. godine, odnosno Tadeuša Mazovjeckog i Šerifa Basjunija, tvrdeći da su podaci o broju žrtava napuhani. Međutim, ostaje činjenica da su ti događaji postojali, a mi ćemo drugim sredstvima nastojati dokazati broj žrtava – govori Softić.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.