BiH je uspjela dokazati da je počinjen genocid

BiH je uspjela dokazati da je počinjen genocid


BiH je u prvom dijelu dokaznog postupka pred Međunarodnim sudom pravde uspjela ostvariti svoje ciljeve, odnosno dokazati genocid nad nesrpskim stanovništvom tokom agresije, tvrdi pravni zastupnik naše zemlje Sakib Softić.

U izjavi datoj jučer nakon dolaska na Sarajevski aerodrom iz Haga, gdje traje pauza suđenja, on je ocijenio da tužena strana nije uspjela opovrgnuti navode iz tužbe.

Što se tiče ekspertize generala Michaela Rosea, smatram da ona ni na koji način ne može štetiti BiH. Štaviše, tokom unakrsnog ispitivanja on je potvrdio naše navode. Poznato je da je objavio knjigu i onda nije bilo mogućnosti da opovrgne ono što je već jedanput javno objavio – kaže Softić.

Podsjeća da je Rose u knjizi naveo da su sve strane činile zločine, a samo jedna genocid.

– Na kraju je pokušao to izgladiti, govoreći da on ipak nije stručnjak za međunarodno pravo i da prepušta sudu da ocijeni da li se radilo o genocidu – kaže Softić.

Ekspertiza Jean-Paul Sardona, prema njemu, bila je dosta konfuzna.

– On je prije nekoliko godina, kada nije znao da će biti pozvan pred ovaj sud, objavio članak u kojem tvrdi da je u BiH bilo između 200 i 300 hiljada poginulih.

Odjedanput je došao sa tezom da se radi o 100 hiljada osoba. Kada je uvidio da mi ipak znamo za njegove prethodne radove, onda je upao u jednu tešku situaciju iz koje se nije uspio izvući. Osjetilo se da mu je neugodno i nastojao je da se sve što prije završi – pojašnjava Softić.

Potcrtava da se Sardon, govoreći o broju žrtava, pozivao na podatke Eve Tabo, a najviše na Mirsada Tokaču i njegov Istraživačko-dokumentacioni centar.

Svjedoci iz RS

Uz eksperte, SiCG je imala i dvije grupe svjedoka, jednu iz RS, a drugu iz SiCG.

– Ovu grupu iz RS činili su Vladimir Lukić i Vitomir Popović, visoki dužnosnici paradržavne tvorevine, koja je tek 1995. priznata kao entitet, a koja je u izvještaju o Srebrenici priznala da je počinjen genocid nad Bošnjacima u Podrinju. Njihov zadatak bio je da pokažu da je RS bila nezavisna od Beograda kod donošenja vojnih i političkih odluka. Ali radi se o zvaničnicima tvorevine koja je odgovorna za genocid i ne vjerujem da će im sud povjerovati. Dok su jedni tvrdili da su oni odgovorni, svjedoci iz SiCG su tvrdili da o tome ništa ne znaju. Ali ako bi im i povjerovali, to ne oslobađa SiCG odgovornosti za genocid. To su znali nosioci vlasti – zaključuje Softić.

Mićunovićeve izjave u prilog tužbi BiH

Softić smatra da su neke izjave svjedoka SiCG išle u prilog tužbi BiH.

– Radi se konkretno o Dragoljubu Mićunoviću. Uz tvrdnje da ništa ne zna, na neki način je htio biti objektivan, pa je priznao da je moguće i vjerovatno da je SiCG pružala pomoć RS, uključujući i vojnu i nakon prekida saradnje između SRJ i RS – otkriva Softić.

Opovrgavali i nalaze komisija UN-a

– U jednom dijelu zastupnici SiCG su nastojali opovrgnuti nalaze komisije i eksperata koje je imenovao UN 1992. godine, odnosno Tadeuša Mazovjeckog i Šerifa Basjunija, tvrdeći da su podaci o broju žrtava napuhani. Međutim, ostaje činjenica da su ti događaji postojali, a mi ćemo drugim sredstvima nastojati dokazati broj žrtava – govori Softić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.