ICTY: Hadžihasanoviću pet, Kuburi 2,5 godine zatvora


Haški sud (ICTY) u srijedu je bivšeg komandanta 3. korpusa Armije BiH Envera Hadžihasanovića osudio na pet godina zatvora, a njemu podređenog Amira Kuburu na 2,5 godine zatvora zbog komandne odgovornosti za okrutne postupke, ubistva i pljačke, oslobodivši ih odgovornosti za pokolje "mudžahedina" nad Hrvatima u srednjoj Bosni 1993.

Hadžihasanović (55) i Kubura (42) oslobođeni su odgovornosti za zločine koje su mudžahedini iz arapskih zemalja počinili nad hrvatskim i srpskim civilima i zarobljenim vojnicima u srednjoj Bosni 1993., jer je raspravno vijeće zaključilo kako tužioci nisu dokazali da su mudžahedinske snage bile podređene 3. korpusu Armije BiH, sve do 12. augusta 1993. kada je osnovana jedinica "El Mudžahid" i uključena u sastav tog korpusa. Na temelju toga Hadžihasanović i Kubura oslobođeni su krivice za većinu optužbi za kršenja ratnog prava i običaja, uključujući i najteže zločine iz optužnice kao što je pokolj u selu Maline kod Travnika 8. juna 1993. kada su mudžahedini ubili 24 zarobljena hrvatska civila i pripadnika HVO-a, uključujući i jednu djevojku.

Oslobođeni su i za optužbe za ubistvo četvorice Hrvata iz sela Miletići 24. aprila 1993. koji su pronađeni unakaženi, ruku vezanih na leđima i prerezanih vratova, iz kojih je krv skupljana u jednu kantu.

Hadžihasanović je oslobođen optužbi po pet od sedam tačaka optužnice, a "proglašen je krivim jer nije poduzeo nužne i razumne mjere kako bi spriječio ili kaznio" okrutno postupanje prema oko 250 Hrvata koje je u julu i augustu 1993. Armija BiH držala zatočene na šest lokacija u Bugojnu, te oko 100 u Muzičkoj školi u Zenici. Zatočenici su držani u nehumanim uslovima, izgladnjivani, zlostavljani i okrutno premlaćivani, a neki su i podlegli batinama kao što su Mario Zrno i Mladen Havranek u Bugojnu.

Također je proglašen krivim za "ritualno ubojstvo odsijecanjem glave sjekirom" zarobljenog Dragana Popovića 21. oktobra 1993. u mudžahedinskom logoru u selu Orašcu, u dolini Bile.

Amir Kubura, komandant 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, oslobođen je krivnje za šest od sedam tačaka optužbe i proglašen krivim samo za "neobuzdane pljačke" koje su njegovi vojnici počinili u selima općina Zenica i Travnik u ljeto 1993., te Varešu i okolici u novembru iste godine.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti rekao je da će im u presude biti uračunato 828 dana provedenih u pritvoru.

Budući da su proveli u pritvoru 828 dana – nešto više od dvije godine i tri mjeseca – drugooptuženom Kuburi je do punog odsluženja kazne ostalo nešto manje od tri mjeseca, a Hadžihasanoviću dvije godine i devet mjeseci zatvora. No kako se haški optuženici obično oslobađaju nakon izdržane dvije trećine kazne, Kuburini branioci mogu podnijeti zahtjev da on bude oslobođeni odmah, a Hadžihasanovićevi će to moći učiniti u aprilu 2007. godine.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • kharlâ
  • piero foscari
  • passage
  • Arsenale
  • piccolo canale
  • scala
  • Castello piazza
  • giudecca
  • ferries

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.