ICTY: Hadžihasanoviću pet, Kuburi 2,5 godine zatvora


Haški sud (ICTY) u srijedu je bivšeg komandanta 3. korpusa Armije BiH Envera Hadžihasanovića osudio na pet godina zatvora, a njemu podređenog Amira Kuburu na 2,5 godine zatvora zbog komandne odgovornosti za okrutne postupke, ubistva i pljačke, oslobodivši ih odgovornosti za pokolje "mudžahedina" nad Hrvatima u srednjoj Bosni 1993.

Hadžihasanović (55) i Kubura (42) oslobođeni su odgovornosti za zločine koje su mudžahedini iz arapskih zemalja počinili nad hrvatskim i srpskim civilima i zarobljenim vojnicima u srednjoj Bosni 1993., jer je raspravno vijeće zaključilo kako tužioci nisu dokazali da su mudžahedinske snage bile podređene 3. korpusu Armije BiH, sve do 12. augusta 1993. kada je osnovana jedinica "El Mudžahid" i uključena u sastav tog korpusa. Na temelju toga Hadžihasanović i Kubura oslobođeni su krivice za većinu optužbi za kršenja ratnog prava i običaja, uključujući i najteže zločine iz optužnice kao što je pokolj u selu Maline kod Travnika 8. juna 1993. kada su mudžahedini ubili 24 zarobljena hrvatska civila i pripadnika HVO-a, uključujući i jednu djevojku.

Oslobođeni su i za optužbe za ubistvo četvorice Hrvata iz sela Miletići 24. aprila 1993. koji su pronađeni unakaženi, ruku vezanih na leđima i prerezanih vratova, iz kojih je krv skupljana u jednu kantu.

Hadžihasanović je oslobođen optužbi po pet od sedam tačaka optužnice, a "proglašen je krivim jer nije poduzeo nužne i razumne mjere kako bi spriječio ili kaznio" okrutno postupanje prema oko 250 Hrvata koje je u julu i augustu 1993. Armija BiH držala zatočene na šest lokacija u Bugojnu, te oko 100 u Muzičkoj školi u Zenici. Zatočenici su držani u nehumanim uslovima, izgladnjivani, zlostavljani i okrutno premlaćivani, a neki su i podlegli batinama kao što su Mario Zrno i Mladen Havranek u Bugojnu.

Također je proglašen krivim za "ritualno ubojstvo odsijecanjem glave sjekirom" zarobljenog Dragana Popovića 21. oktobra 1993. u mudžahedinskom logoru u selu Orašcu, u dolini Bile.

Amir Kubura, komandant 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, oslobođen je krivnje za šest od sedam tačaka optužbe i proglašen krivim samo za "neobuzdane pljačke" koje su njegovi vojnici počinili u selima općina Zenica i Travnik u ljeto 1993., te Varešu i okolici u novembru iste godine.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti rekao je da će im u presude biti uračunato 828 dana provedenih u pritvoru.

Budući da su proveli u pritvoru 828 dana – nešto više od dvije godine i tri mjeseca – drugooptuženom Kuburi je do punog odsluženja kazne ostalo nešto manje od tri mjeseca, a Hadžihasanoviću dvije godine i devet mjeseci zatvora. No kako se haški optuženici obično oslobađaju nakon izdržane dvije trećine kazne, Kuburini branioci mogu podnijeti zahtjev da on bude oslobođeni odmah, a Hadžihasanovićevi će to moći učiniti u aprilu 2007. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.