Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada na Kozarac

Kozarčani se zavjetuju da će čuvati sjećanje na prošlost – kazao je za Preporod.info hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u povodu 30. godišnjice agresorskog napada na Kozarac.

Kozarčani su se nizom sadržaja prisjetili 24. maja 1992. godine i stradanja bošnjačkog naroda.

Obilježavanje je počelo okruglim stolom o temi „30 godina od početka agresije na Kozarac i Republiku Bosnu i Hercegovinu“ a nastavljeno tradicionalnim mimohodom.

– Vjernici su se okupili u džamiji Mutnik na podne-namazu, a zatim simbolično, onako kako su i 1992. godine u kolonama otjerani prema logorima, mjestima stradanja, prošli kroz kozaračku čaršiju sve do Šehidskog mezarja u Kamičanima, u kome je do sada ukopano preko 1.000 šehida. Na mezarju je proučen Jasin, a potom i dova šehidima – kazao je Mahić.

U okviru obilježavanja, prisutnim Kozarčanima obratio se izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković.

– Naša obilježavanja ovih naših stratišta nisu sami sebi svrha. Naprotiv, ona nas podsjećaju i obavezuju da pamtimo, ustrajni i odlučni budemo, da ovu zemlju čuvamo. To nam je izuzetno bitno u ovim turbulentnim vremenima u kojima živimo. Zbog toga ustrajmo i ove šehitluke svojim prisustvom u ovoj prelijepoj bosanskoj dolini čuvajmo – poručio je danas dr. Enes Ljevaković.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

– Bez obzira na količinu nanesene boli i počinjenih zločina mi danas svjedočimo da ovdje želimo da budemo i zauvijek ostanemo. Zbog toga je za nas Kozarac ujedno i simbol žrtve, ali i odlučnosti i ustrajnosti u očuvanju naše vjere i domovine – naglasio je muftija Kudić.

Na ovakav način u Kozarcu se od 2000. godine obilježava početak agresorskog napada, koji je 1992. godine samo u Kozarcu odnio 1232 bošnjačka, muslimanska života.

– Ovoliko je žena, djece, muškaraca, u rasponu od dva mjeseca do 104 godine ubijeno u Kozarcu 1992. godine. S ciljem da se spomenuto nikada ne zaboravi, i naravno nikome ne ponovi, Kozarčani ponosno obilježavaju ovaj dan i zavjetuju se da će u budućnosti čuvati sjećanje na ono što se dešavalo u prošlosti, ali isto tako  ponosno, časno i stasito živjeti na ovim područjima dok god Uzvišeni Gospodar drugačije ne odluči – kazao je za Preporod.info hafiz Amir-ef. Mahić.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.