Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada na Kozarac

Kozarčani se zavjetuju da će čuvati sjećanje na prošlost – kazao je za Preporod.info hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u povodu 30. godišnjice agresorskog napada na Kozarac.

Kozarčani su se nizom sadržaja prisjetili 24. maja 1992. godine i stradanja bošnjačkog naroda.

Obilježavanje je počelo okruglim stolom o temi „30 godina od početka agresije na Kozarac i Republiku Bosnu i Hercegovinu“ a nastavljeno tradicionalnim mimohodom.

– Vjernici su se okupili u džamiji Mutnik na podne-namazu, a zatim simbolično, onako kako su i 1992. godine u kolonama otjerani prema logorima, mjestima stradanja, prošli kroz kozaračku čaršiju sve do Šehidskog mezarja u Kamičanima, u kome je do sada ukopano preko 1.000 šehida. Na mezarju je proučen Jasin, a potom i dova šehidima – kazao je Mahić.

U okviru obilježavanja, prisutnim Kozarčanima obratio se izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković.

– Naša obilježavanja ovih naših stratišta nisu sami sebi svrha. Naprotiv, ona nas podsjećaju i obavezuju da pamtimo, ustrajni i odlučni budemo, da ovu zemlju čuvamo. To nam je izuzetno bitno u ovim turbulentnim vremenima u kojima živimo. Zbog toga ustrajmo i ove šehitluke svojim prisustvom u ovoj prelijepoj bosanskoj dolini čuvajmo – poručio je danas dr. Enes Ljevaković.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

– Bez obzira na količinu nanesene boli i počinjenih zločina mi danas svjedočimo da ovdje želimo da budemo i zauvijek ostanemo. Zbog toga je za nas Kozarac ujedno i simbol žrtve, ali i odlučnosti i ustrajnosti u očuvanju naše vjere i domovine – naglasio je muftija Kudić.

Na ovakav način u Kozarcu se od 2000. godine obilježava početak agresorskog napada, koji je 1992. godine samo u Kozarcu odnio 1232 bošnjačka, muslimanska života.

– Ovoliko je žena, djece, muškaraca, u rasponu od dva mjeseca do 104 godine ubijeno u Kozarcu 1992. godine. S ciljem da se spomenuto nikada ne zaboravi, i naravno nikome ne ponovi, Kozarčani ponosno obilježavaju ovaj dan i zavjetuju se da će u budućnosti čuvati sjećanje na ono što se dešavalo u prošlosti, ali isto tako  ponosno, časno i stasito živjeti na ovim područjima dok god Uzvišeni Gospodar drugačije ne odluči – kazao je za Preporod.info hafiz Amir-ef. Mahić.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.