BiH dobija predsjednika i dva potpredsjednika


Predsjednici SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a jučer su se usaglasili da BiH dobije Predsjedništvo koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 mjeseci, potvrdio je sinoć jedan od učesnika razgovora.

Višesatne konsultacije juče su održane u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja. Osim njega razgovorima je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft. “Predsjednik Predsjedništva je istovremeno i predsjednik BiH, dok su njegovi potpredsjednici ujedno i potpredsjednici BiH. U Predstavničkom domu parlamenta BiH trebalo bi ostati entitetsko glasanje, dok će Dom naroda parlamenta BiH imati 21 delegata umjesto sadašnjih 15 i biće ukinut princip rotacije na čelu ovog gornjeg doma državnog parlamenta. Broj poslanika u Predstavničkom domu bit će povećan s 42 na 87”, rekao je ovaj učesnik konsultacija.

Jučerašnjem susretu stranačkih čelnika nisu prisustvovali predstavnici hrvatskih stranaka, ali ni Stranke za BiH. Usaglašeni prijedlog ustavnih reformi trebalo bi da bude verifikovan na ovosedmičnom sastanku lidera osam najvećih stranaka.

Ovaj prijedlog, osim SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a, trebalo bi da prihvate i čelnici HDZ-a, HNZ-a i Stranke za BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić uoči jučerašnjeg sastanka nije želio potvrditi niti demantovati da će lideri nekoliko stranaka nastaviti razgovore o ustavnim promjenama.

“Ne mogu potvrditi niti demantovati tu informaciju, ali mogu reći da imamo stalne bilateralne kontakte kako bismo došli do konačnog rješenja”, kazao je Tihić.

Čelnici osam najvećih bh. stranaka ranije su se dogovorili o proširenju Vijeća ministara BiH ministarstvima poljoprivrede, te nauke, tehnologije i zaštite okoliša. Dogovoreno je i da na čelu Vijeća ministara BiH bude predsjednik, odnosno premijer BiH, te da se u Ustav ugrade mehanizmi za zaštitu ljudskih prava. Pregovori su u januaru propali zbog nemogućnosti postizanja dogovora o Predsjedništvu, odnosno parlamentu BiH.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.