Restitucija

Nedavno je jedan poznati sarajevski glumac kazao kako čeka zakon o restituciji da mu vrate djedovinu koja se prostirala u nekoliko regija u BiH. Komentarišući koliko je njegovoj porodici oduzeto zemlje dao je duhovitu opasku: “Oni nikako Dejtonski sporazum bez mene nisu mogli potpisati! Čim mi vrate zemlju, razmisliću o novim entitetskim granicama.”

Koliko će još nemoćni pojedinac pred državnim aparatom imati snage za duhovite opaske dok jedva raspolaže i vlastitim životom, a ne imovinom, mogli bi elaborirati vlasnici stare devizne štednje i nacionalizovane imovine. Sociolozi i političari očito ne vide ništa interesantno u ovom društvenom fenomenu.

Famozni Nacrt zakona o restituciji, koji se u Bosni i Hercegovini čeka još od početka devedesetih godina prošlog vijeka, mogao bi svjetlo dana ugledati u junu ove godine. Međutim, nacrt, prijedlog i sam zakon o restituciji ništa neće značiti ukoliko se oduzeta imovina do tada raskrčmi, za šta postoje velike šanse.

Priču o povratu nacionalizovane i konfiskovane imovine počele su upravo nacionalne stranke kada su se pojavile na političkoj sceni u BiH. Tada su im puna usta bila restitucije i nepravedno oduzete imovine u komunističkom režimu.

Vlasnici nacionalizovanih stanova, zemljišta i fabrika pomislili su da će konačno doći na svoje, ali izgleda da upravo oni koji su im mnogo obećavali po običaju nisu ispunili ništa od toga. Gotovo deceniju u BiH se spekulisalo da li će zakon o restituciji obuhvatiti imovinu oduzetu od 1918. godine ili će to biti od 1941. godine, da bi konačno posljednja Komisija za restituciju pri Savjetu ministara BiH odlučila da to bude 1. janura 1945. godine.

Dakle, sve što su partizani oduzeli, nacionalisti će vratiti. Dolaskom na vlast nacionalisti su odmah vratili točak vremena, pa je uz krvoproliće počela nova otimačina privatne svojine.

U miru su potom nicala naselja za izbjeglice na privatnim njivama odbjeglih Bošnjaka, Srba ili Hrvata u zavisnosti u kojem se entitetu ili kantonu gradi za najbrojnije biračko tijelo. U pomoć vlasnicima privatne imovine pritekao je visoki predstavnik sa Zakonom o građevinskom zemljištu.

No, da postoje rupe i u zakonu visokog predstavnika potvrdiće mnogobrojni sudski sporovi pojedinaca protiv opština koje su raspolagale svim i svačim na svojim teritorijama. Parlamenti su otimačinu podržavali zakonima o otkupu stanova i poslovnih prostora, a samo je zalaganje OHR-a spasilo u ratu otete stanove i kuće.

Nakon svih ovih otimačina restitucija je bila kap u moru i nikakvo čudo nije što je BiH jedina zemlja u regionu koja ovaj zakon nije donijela ni provela.

U slučaju da se provede naturalna restitucija, kako to predviđa Komisija Savjeta ministara, mnogi bi funkcioneri i biznismeni ostali bez luksuznih stanova u centru Sarajeva i drugih gradova.

Vjerska imovina odavno je u posjedu nekih drugih i čudno je da vjerski poglavari nisu ozbiljnije potegli ovo pitanje, iako su poluotvoreno podržavali rad nacionalnih stranaka.

Da je i najnoviji nacrt zakona o restituciji BiH osuđen na propast govori činjenica da treba biti usvojen u izbornoj godini.

Slijede obećanja.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.