IBC Cirih: ” U susret novoj hidzretskoj godini “


U prostorijama najveceg bosnjackog dzemata u Svicarskoj (Islamski bosnjacki centar Cirih) proteklog je vikenda tradicionalno (sa malim zakasnjenjem, jer nam musafir nije mogao prije doci), obiljezen docek nove hidzretske godine.

Ovogodisnji program obogacen je prisustvom hazifa Aziza Alilija i imao je tri djela. U petak navecer priredjen je predivan program „ilahija, kasida i sevdaha“ u kojem je nas musafir, na samo njemu svojstven nacin, proucio dvoje asere, te uz pratnju muskog hora IBC-a izveo veci broj ilahija iz svoga bogatoga repertoara. Ovaj program obogatila je i hanuma Emina Sulejmanagic, koja je otpjevala nekoliko sevdalinki. Subotnji program sastajao se od jedne tribine, na kojoj je hafiz Alili odrzao jedno veoma interesantno predavanje na temu „Sta je to Kura-hafiz?“.

Poznato nam je da je bas on jedan od rijetkih Kura-hafiza sa podrucja bivse Jugoslavije. Kura-hafizom se inace smatra onaj koji zna napamet da uci Kur`an na vise kirajeta. Hafiz Alili je pocascen od Allaha dz.s. i zna da uci Kur`an na svih 10 kirajeta. Zaista je to nesto veliko. Kad covjek pomisli kako je samo tesko nauciti cijeli Kur`an napamet, a pogotovo jos na vise kirajeta. Da ga Allah dz.s. nagradi za sav njegov trud, koji je ulozio u svome ucenju.

Treci dio ove manifestacije, koja inace nosi naziv „u susret novoj hidzretskoj godini“, desio se u nedjelju i bio je u znaku nasih najmladjih. Polaznici mekteba i bosanske dopunske skole su svojim raznovrsnim programom zadivili sve prisutne. Bilo je tu ucenja Kur`ana, ilahija, recitacija pa cak i dramskog programa. Ovom prilikom su svoj prisutnoj djeci uruceni novogodisnji poklon-paketici.

Nas dzemat ima u praksi da dva puta godisnje na ovaj nacin obraduje nase malisane. Jednom je to za ramazanski bajram a drugi put za novu hidzretsku godinu. Zanimljivo je spomenuti da sve troskove za ove paketice snosi dzemat i da se paketici djele svoj prisutnoj djeci, bez obzira da li su im roditelji clanovi dzemata ili ne.

 Zaista je to lijepa tradicija, jer treba djeca da uce i da znaju da i mi imamo praznike i svoju novu godinu, a ne da se raduju nekom djeda-mrazu. Zbog toga je jako bitno da se u ovakvim prilikama posvetimo i ukazemo paznju i nasoj djeci, da bi se oni radovali dolasku u dzamiju. Danasnje dzamije odnosno islamski centri, pogotovo ovamo na zapadu, imaju visestruku ulogu. Njihovi zadatci su mnogo veci i siri od zajednickog klanjanja pet dnevnih namaza. S toga treba tu da se osmisle i organizuju i druge manifestacije i programi za sve uzraste – od najmladjih do najstarijih. Treba se samo, u ime Allaha dz.s., prihvatiti posla i puno se toga moze odraditi i postici (neke prilike cu vam insaAllah pisati sta se to sve odrzava i obavlja u nasem centru).

Iskoristio bih ovu priliku da ukazem na jos jedan, slobodno mogu reci, fantastican program, koji ce se odrzati sljedece subote (18. februara) u Lucernu (adresa: Messe Luzern, Horwerstr. 87, 6005 Luzern).

Ovaj program koji nosi naziv „Poruka Kur`ana“ organizuje udruzenje turskih dzemata Svicarske i na njemu ce ucestovati najbolji ucaci Kur`ana iz cijelog svijeta. Hafiz Aziz Alili ce svojim ucescem, takoreci, predstavljati evropske muslimane.

Pa bujrum!!!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.