DAN BIJELIH TRAKA-Tužna šetnja u Prijedoru

Ovaj dan se obilježava simbolično, kao i svake godine, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća za 102 ubijene djece iz Prijedora. Poruka ove godine je da vlasti Republike Srpske još uvijek diskriminiraju povratnike te da oni nemaju ista prava kao i građani srpske nacionalnosti.

Učesnici su sa bijelim trakama oko lijeve ruku prošetali su pješačkom zonom u glavnoj ulici Prijedora, Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa u bilo je tek pedeset osoba, a svi su morali pridržavati odgovarajućih zdravstvenih preporuka.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić godinama se bori da njegov sin Nermin i kćerke Nermina koji su imali dvanaest odnosno šest godina kada su ubijeni 1992. godine u selu Zecovi kod Prijedora, ali i još 100 djece mlađe od 18 godina, dobiju spomenik u svom rodnom gradu.

Bačić je ukazao na pitanje izgradnje spomenika svoj ubijenoj djeci Prijedora.

“Spomenik više nije upitan već lokacije gdje će biti postavljen. Trenutno se raspravalja o sedam lokacija. Gradske vlasti odnosno Odjeljenje za prostor uređenje proučavaju lokacije koje smo im ponudili i daće svoje mišljenje“, rekao je Bačić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Cvijeće sa imenima 102 ubijene prijedorske djece, kao i ranijih godina, položeno je u krug na glavnom trgu, koja je jedna od sedam predloženih lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Dan bijelih traka je obilježen i u Sarajevu, Kaknju, Tuzli, u Zagrebu te u Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj.

(klix)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.