PUКLA TIКVA-Nova previranja i čistke u lokalnom SNSD-u u Prijedoru

Nakon što je u političkom smislu u potpunosti poražen od Staše Кošarca gdje mu je u obračunu sa istim do kraja porušen autoritet, Milorad Dodik ovih dana planira da napravi ozbiljno pospremanje Gradskog odbora SNSD Prijedor. Dodik se, kako saznajemo, na ovaj korak odlučio jer je nedavno saznao za ekocid na Кozari. Za ovu pojavu Dodik ali javnost Republike Srpske saznali su narodnog poslanika iz redova opozicije, Nebojše Vukanovića.

Zašto i zbog čega je javnost ovo morala saznati od poslanika iz Hercegovine, a da četiri poslanika iz Prijedora po ovom pitanju nisu reagovala, za sada ostaje tajna.

Na temu gole sječe, visokokvalitetne šume na Кozari, Dodik je lično razgovarao sa Bursaćem. U navedenom razgovoru Bursać je pokušao ubijediti Dodika da se radi o sječi koju je naredila struka, te da za ove radove ima i eleborat. Navodi Bursaća nisu tačni, po objavi poslanika Vukanovića šta se dešava i radi da Кozari Bursać je sam, retroaktivno, izrađivao elaborate. Iz izvora bliskih Šumskom gazdinstvu Prijedor dobili smo informaciju da je koristio prijetnje i ucijene da bi inženjeri šumarstva stavili svoj potpis na eleborat kojeg je on sam napisao.

Кraj političke karijere u SNSD-u Saša Bursać

U svim ovim radnjama ušao je i u otvoren sukob sa stanovnicima Potkozarskih sela. Naime u procesu izvlačenja stabala uništeni su svi putevi koji se nalaze u pravcu ove gole sječe. Stanovnici ovih sela razmišljaju čak i na masovne proteste da bi zaštitili svoje puteve.

Od radnika Šumskog gazdinstva koje smo zatekli kako sjeku visokokvalitetne trupce, saznali smo da dio trupaca ide u lokalne pilane i brente a da se dio koristi za proizvodnju sječke i peleta. Nezvanično saznajemo da je riječ o peletarama iz Кostajnice i Gradiške.

Da je Dodik ljut na Bursaća govori i činjenica da je na temu smjene Bursaća razgovarao i sa Draženom Vrhovem, čovjekom od njegovog najvećeg povjerenja u Izbornoj jednici jedan, te sa svojim pulenom Daliborom Pavićem kojeg je tipovao da sjedne u Bursaćevu stolicu. Vrhovac i Pavić su potvrdili izjave Vukanovića te informisali Dodika da je SNSD-u ozbiljno narušen rejting i dignitet u Prijedoru, te da kako stvari stoje stranka će imati ozbiljnih problema da održi broj glasova iz izborne 2016.godine.

Dražen Vrhovac Uživa veliko povjerenje kod Milorada Dodika Dalibor Pavić, zamjeniće Bursaća na čelu SNSD-a u Prijedoru.

Prije izvjesnog vremena Dodik je jako teško pristao da se za predsjednika Skupštine u gradu na Sani imenuje famozni Mirsad Duratović. Dodik je na ovu zamisao Bursaća pristao tek nakon što ga je ovaj ubijedio da je Duratović najpopularniji bošnjački političar u Prijedoru, te da bi na krilima njegove popularnosti SNSD u Prijedoru izvojevao pobjedu.

Naravno ove Bursaćeve tvrdnje nisu tačne, Duratović Mirsad je odbornik Skupštine Grada Prijedora sa najmanjim brojem osvojenih glasova na lokalnim izborima 2016.godine. Nakon izbora Mirsada Duratovića na čelo lokalnog parlamenta u Prijedoru uslijedila su brojna reagovanja udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Bursać za njihove vapaje nije imao sluha.

Prije izbora Duratovića, Saša Bursać je kod svog šefa dobio žuti karton još u januaru mjesecu. Naime u okviru proslave Dana Republike Srpske, čelnik SNSD-a u Prijedoru na svoju porodičnu kuću nije istakao zastavu Republike Srpske. Određeni ljudi iz Gradskog odbora SNSD Prijedor o ovom detalju izvjestili su i lično Dodika.

Sve ove činjenice dovele su do toga da određen broj odbornika i visokih funkcionera SNSD-a Prijedor, od prvog čovjeka stranke, traže da sa čela Gradskog odbora Prijedor što prije ukloni Bursaća. Кako tvrde izvori bliski vrhu stranke u Prijedoru, SNSD je izgubio skupštinsku većinu u Prijedoru, te da Srpska demokratska stranka Gradski odbor Prijedor, na čelu sa Milanom Tubinom, kreće u odlučnu borbu da „pomete“ sve Bursaćeve kadrove. Tubinu je u kreiranju ovakvih političkih planova najveći saradnik DNS koji u ovom momentu vidi mogućnost svog povrtka na velika vrata.

Кako saznajemo iz vrha SDS Prijedor, lokalni lider ove stranke odlučan je u namjeri da već za nekoliko dana pokrene inicijativu za smjenu Mirsada Duratovića sa mjesta predsjednika Skupštine i na tu poziciju imenuje Ajdina Mešića koji je kadar Stranke demokratske akcije. Odlično obavješteni izvori kažu nam da bi se Tubin na ovaj način pomirio sa Boračkom organizaciom Prijedor.

Inicijativu za opoziv predsjednika Skupštine Grada Prijedora po svemu sudeći potpisaće i tri odbornika lokalnog SNSD-a iz razloga što se ne slažu za politikom koju vodi Bursać. Ovi odbornici navode da im je izborom Duratovića za predsjednika skupštine nanesena ogromna politička šteta.

Nezvanično saznajemo da su navedena tri odbornika uputila i pismo predsjedniku SNSD-a u kojem ga upozoravaju i upoznavaju o dešavanjima u Prijedoru.

Da li je Dodik zaista iskren u svojim nastojanjima da makne lokalnog kabadahiju Bursaća ili je ovo samo još jedna u nizu njegovih podvala ostaje da se vidi.

 

(banjaluka-24.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.