Komesarka Vijeća evrope povodom Dana bijelih traka: Vlasti Prijedora da pojačaju pripreme za spomenik ubijenoj djeci

Komesarka Vijeća evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović na svom Twitter nalogu podsjetila je na obilježavanje Dana bijelih traka, u sjećanje na hiljade ljudi, među kojima je 102 ubijene djece, u Prijedoru 1992. godine.

Ona je na Twitteru napisala da pozdravlja rad svih boraca za ljudska prava koji čuvaju sjećanje na žrtve i koji pozivaju lokalne vlasti da ubrzaju stvari u pripremama za izgradnju spomenika ubijenoj djeci.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.

Ovako je zvučao poziv 31. maja 1992. godine na Radiju Prijedor. To je bio početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u logore. Iz tog razloga, mnogi građani u Bosni i Hercegovini, ali i brojnim evropskim gradovima, danas će nositi bijele trake oko ruke i staviti bijele plahte na prozore u znak suosjećanja na prijedorske žrtve.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli ovaj poziv na radiju, pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Preživjelim žrtvama je danas zabranjeno sjećanje. Tek u posljednjih nekoliko godina javnost se podsjeća na strašni zločin nad nesrpskim stanovništvom ovog grada i kraja. Među njima je i 102 nevine djece koja nemaju svoj spomenik, jer gradske vlasti to ne dozvoljavaju.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.