Džumma…

"O vjernici,kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite" (El-Džumu'a 9. i 10.)

Allah dž.š. je stvorio ljude u najljepšem obliku i svaki čovječiji organ ima svoju funkciju. Kada se neki od njih razboli ili povrijedi, onda to utiče na cijeli organizam. Srce je glavni ljudski organ, koji ljudima donosi sreću ili nesreću, na obadva svijeta. Kada je u pitanju bolest srca ono moze biti na dva nacina, prvi je bolest srca kao organa i drugi nacin, na prvi pogled je nevidljiv, ali vrlo opasan i za mnoge neizliječiv. Jedan od lijekova za srce je suprostavljanje strastima.

Muhammed s.a.v.s. kaže:

«Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su nejasne stvari, koje ne poznaje većina ljudi. Onaj ko se sačuva nejasnih stvari, sačuvaće svoju vjeru i čast, a ko se bude bavio nejasnim stvarima, je kao čoban koji čuva stoku oko međe i gotovo da je ne pređe. Svaki vladar ima zaštitu, a Allahova zaštita na Zemlji su stvari koje je On zabranio. U svakom tijelu ima jedan organ, koji ako je ispravan, cijelo tijelo je ispravno, a ako je on pokvaren, cijelo tijelo je pokvareno. To je srce.» (Buharija)

Srca bi mogli podijeliti u tri kategorije:

a) Zdrava ili ispravna srca, koja su čista od grijeha i koja u sebi imaju ljubav prema Allahu dž.š. i strah od toga da ne zapadnu u grijehe.
b) Mrtva srca, a to su ona koja ne poznaju robovanje Allahu dž.š. i koja su ogrezla u strastima.
c) Bolesna srca u kojima ima života, ali su zaprljana grijesima.

Zdravo srce robuje Allahu dž.š. i kroz njega prolazi, u njemu odzvanja i na njega ostavlja traga samo ono što je vezano za robovanje njegovu Gospodaru.

Allah dž.š. u 2. ajetu Sure Enfal opisuje vjernike, pa kaže:

‘Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kada im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju.’ (Suretu-l-Enfal:2)

Vjernička srca, kada se Allahovo ime spomene, se strahom od Allaha dž.š. ispune i kada se uče Kur'anski ajeti, njihov iman se povećava i vjernici se na Allaha dž.š. iskreno oslanjaju. Svi koji žele da ispitaju jačinu svoga imana neka shodno ovim Kur'anskim porukama, sebi daju precizan odgovor, da li se pomenuti procesi dešavaju i u njihovim srcima. Ako je odgovor negativan, onda bi se nešto moralo mijenjati, dok ne bude kasno.

Vjernička srca se moraju smekšati kada se Allah dž.š. i Istina spominju, kao što stoji u 16. ajetu Suren Hadid:

‘Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kada se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao oni kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna i mnogi su od njih nevjrenici.'(Suretu-l-Hadid:16)

Jedan od uzroka zdravog srca je i druženje sa dobrim ljudima i prihvatanje njihovih savjeta, zatim slušanje predavanja i uputa, obavljanje namaza u džematu, briga o pitanjima šire zajednice, razmišljanje o Allahovim stvorenjima itd..

U različitim vidovima stvaranja ima pouke za one koji pameti imaju, kao što stoji u 190. ajetu Sure Ali Imran:

‘U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.’ (Suretu Ali Imran:190)

Allah dž.š. kao opomenu ljudima navodi mnoga naselja u kojima su živjeli griješnici (nasilnici) i koja je On Svojom odredbom uništio, te za primjer navodi zapuštane bunareve i visoke prazne palate. Iz toga bi ljudi trebali da izvuku pouku, kao što stoji u 45. i 46. ajetu Sure Hadž:

‘I koliko smo naselja uništili, čiji su žitelji grješni bili. Ona su opustjela i samo su ruševine ostale! I koliko bunareva ima zapuštenih i koliko visokih palata ima praznih!'(45)

‘Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što trebaju shvatiti i da uši njihove čuju ono što trebaju čuti?! Ali, oči nisu slijepe, već srca u grudima.'(46) (Suretu-l-Hadž:45-46)

Zar opomene iz pomenutih ajeta ne mogu da nađu mjesta u srcima naroda koji je preživio tešku agresiju, koja je iza sebe ostavila pravu pustoš? Zar razrušena naselja, napuštani bunarevi i tvrđave, o kojima Kur’an govori nisu opomena za razumom obdarene? Oči nisu slijepe kod mnogih ljudi, nego su slijepa njihova srca koja ne shvataju istinu i ne razumiju opomenu!!!

Molim Uzvisenog Allaha da primi nase ibadete, nasa dobra djela, da nam podari svijest o odgovornosti koju nosimo u svojoj dusi, da nam podari svoj rahmet, magfiret i lijepi dzennet!

Pripremio: Mustafa ef. Ihtijarević

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.