I sa njima u Evropu: Ni jedan od Članova predsjedništva ne zna Engleski


Poznavanje jednog stranog jezika, prvenstveno engleskog, koji je u svijetu već dugo jedno od osnovnih sredstava komunikacije, jedan je od uslova koje danas zahtijeva bavljenje politikom i diplomatijom.
To pravilo, međutim, izgleda ne važi u BiH.

Kako pokazuje istraživanje ” Dnevnog Avaza“, sudeći po službenim biografijama, nijedan član Predsjedništva ne govori engleski. Sulejman Tihić ne govori nijedan. Borislav Paravac služi se francuskim, a predsjedavajući Ivo Miro Jović govori njemački.

Nešto bolja situacija je u Vijeću ministara BiH, ali premijer Adnan Terzić ne govori nijedan jezik osim maternjeg. Pridružuju mu se i državni ministri Mirsad Kebo, Ljerka Marić, Dragan Doko i Safet Halilović, te entitetski premijeri Ahmet Hadžipašić i Pero Bukejlović.

Ministar odbrane Nikola Radovanović govori italijanski, slovenski i engleski jezik, a Mladen Ivanić njemački i engleski. Bariša Čolak pasivno se služi njemačkim, kao i njegov kolega Slobodan Kovač, koji poznaje i ruski, dok Branko Dokić govori engleski.

Naravno, postavlja se pitanje da li su ove “poliglote” dovoljna baza za zemlju koja pretendira što prije pristupiti evropskim integracijama. I ne samo to, prevodioci kojima naši političari moraju biti skoro svakodnevno “opremljeni” preskupi su.

Kultura govora

Potvrdila je to izvršna direktorica Udruženja mladih lingvista i prevodilaca u BiH čermana Å eta. Jedan dan prevodilačkih usluga, i to jedne osobe, plaća se od 200 do 500 KM.

– Problem je i kultura govora bh. političara. Oni nisu navikli da ih se prevodi, pa tokom govora ne staju na vrijeme. Još dodajte tome i da u BiH ne postoji institucija koja školuje prevodioce te ovaj posao radi svako ko imalo priča engleski. A ova vrsta posla je veoma tražena – kazala nam je Å eta.

Parlamentarne “poliglote”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Å pirić priča samo na maternjem. Martin Raguž služi se engleskim, a Å efik Džaferović njemačkim.

Od ostalih poslanika, a ima ih 41, jedanaest ne govori strane jezike. U Domu naroda, od 15 poslanika, sedam ih govori samo lokalni.

Kako to rade drugi

Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska ministrica vanjskih poslova, perfektno govori engleski, španski i portugalski, te se služi italijanskim, njemačkim i francuskim, a premijer Ivo Sanader bez problema komunicira na engleskom, njemačkom, italijanskom i francuskom jeziku.

U SiCG predsjednik Boris Tadić govori engleski i francuski, a premijer Srbije Vojislav Koštunica uz ta dva još i njemački.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.