I sa njima u Evropu: Ni jedan od Članova predsjedništva ne zna Engleski


Poznavanje jednog stranog jezika, prvenstveno engleskog, koji je u svijetu već dugo jedno od osnovnih sredstava komunikacije, jedan je od uslova koje danas zahtijeva bavljenje politikom i diplomatijom.
To pravilo, međutim, izgleda ne važi u BiH.

Kako pokazuje istraživanje ” Dnevnog Avaza“, sudeći po službenim biografijama, nijedan član Predsjedništva ne govori engleski. Sulejman Tihić ne govori nijedan. Borislav Paravac služi se francuskim, a predsjedavajući Ivo Miro Jović govori njemački.

Nešto bolja situacija je u Vijeću ministara BiH, ali premijer Adnan Terzić ne govori nijedan jezik osim maternjeg. Pridružuju mu se i državni ministri Mirsad Kebo, Ljerka Marić, Dragan Doko i Safet Halilović, te entitetski premijeri Ahmet Hadžipašić i Pero Bukejlović.

Ministar odbrane Nikola Radovanović govori italijanski, slovenski i engleski jezik, a Mladen Ivanić njemački i engleski. Bariša Čolak pasivno se služi njemačkim, kao i njegov kolega Slobodan Kovač, koji poznaje i ruski, dok Branko Dokić govori engleski.

Naravno, postavlja se pitanje da li su ove “poliglote” dovoljna baza za zemlju koja pretendira što prije pristupiti evropskim integracijama. I ne samo to, prevodioci kojima naši političari moraju biti skoro svakodnevno “opremljeni” preskupi su.

Kultura govora

Potvrdila je to izvršna direktorica Udruženja mladih lingvista i prevodilaca u BiH čermana Å eta. Jedan dan prevodilačkih usluga, i to jedne osobe, plaća se od 200 do 500 KM.

– Problem je i kultura govora bh. političara. Oni nisu navikli da ih se prevodi, pa tokom govora ne staju na vrijeme. Još dodajte tome i da u BiH ne postoji institucija koja školuje prevodioce te ovaj posao radi svako ko imalo priča engleski. A ova vrsta posla je veoma tražena – kazala nam je Å eta.

Parlamentarne “poliglote”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Å pirić priča samo na maternjem. Martin Raguž služi se engleskim, a Å efik Džaferović njemačkim.

Od ostalih poslanika, a ima ih 41, jedanaest ne govori strane jezike. U Domu naroda, od 15 poslanika, sedam ih govori samo lokalni.

Kako to rade drugi

Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska ministrica vanjskih poslova, perfektno govori engleski, španski i portugalski, te se služi italijanskim, njemačkim i francuskim, a premijer Ivo Sanader bez problema komunicira na engleskom, njemačkom, italijanskom i francuskom jeziku.

U SiCG predsjednik Boris Tadić govori engleski i francuski, a premijer Srbije Vojislav Koštunica uz ta dva još i njemački.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.