”Mračne tajne Hrvatske” i mostarski ”ratni spomenik”

”Mračne tajne Hrvatske” i mostarski ”ratni spomenik”


Jedini bermudski dnevni list, The Royal Gazette, posvetio je opširan članak Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju koju jednostavno treba posjetiti, ali upozorava da se "iza prijateljskog lica mlade države kriju mračne
tajne i rivaliteti koji neće samo tako nestati."

List navodi kako su ostale zemlje bivše Jugoslavije proglasile mir nakon dugotrajnih sukoba. Slovenija je danas dio Europske unije, Bosna je pod protektoratom EU-a, Srbija je usvojila demokratsku politiku, a Crna Gora, iako u savezu sa Srbijom, kao službenu valutu koristi euro, piše The Royal Gazette.





Članak iznosi osvrte na modernizaciju zemlje nakon rata, uz nagalasak kako Hrvati ne smatraju da se trebaju ispričati bilo kome zbog rata, što potvrđuje i neizručenje generala Ante Gotovine.



Kako piše list, Dubrovnik, koji je u srednjem vijeku dominirao južnom Dalmacijom i bio najsnažnija država na Jadranu, teško je stradao u 90-tima. Na njega je ispaljeno više od 14.000 projektila, a u grad je iz okolnih područja došlo 33.000 prognanika.

Dokazi o napadima su na svakom koraku, a turisitčki vodič Romeo iz Cavtata je u razgovoru za The Royal Gazzette izjavio: “Bili smo nedužna strana. Napadali su nas Srbi, Crnogorci, a kasnije i bosanski muslimani. Obranili smo našu domovinu i protjerali ih.”

Ipak, Romeo je dodao rečenicu koju list opisuje kao diskutabilnu: “Svi smo sada prijatelji.” Autor piše da su Hrvati s jedne strane nedužne žrtve koje su se izborile za pobjedu, ali njihovo inzistiranje na nedužnosti i prijateljstvu s bivšim neprijateljima postaju sumnjivo kad ih se promotri izbliza.

U Hrvatskoj živi vrlo malo muslimana i Srba, a Hrvatska je danas vjerojatno najviše homogenizirana zemlja u Europi zahvaljujući etničkom čišćenju na sjeveru i jugu zemlje, piše list. Dalje se navodi da je Gotovina optužen za ubojstvo 150 Srba i protjerivanje 150.000 ostalih iz sjevernozapdne Krajine 1995. godine.

Romeo i njegovi prijatelji kažu kako su Srbi i Muslimani potražili sigurno utočište tijekom rata, kao što civili i čine, te da im je povratak i dobrodošlica omogućena.

U Mostaru je autor članka je razgovarao s Ahmedom, koji je u vrijeme rata bio premlad da bi se borio. On kaže kako je jasno da su muslimani zapamtili tko je u ratu izgubio, ali upozorava kako i Hrvati žele da ostane jasno tko je izgubio.

“Pogledajte samo koja je strana rijeke bolje renovirana.” – kazao je Ahmed.

The Royal Gazzette piše kako je istina da je katolička strana bolje uređena – impozantna katedrala, brojni restorani i kafići u suprotnosti su s glavnom ulicom u muslimanskom dijelu grada, gdje je život moguć jedino u prizemljima jer krovovi mnogih kuća još uvijek nisu obnovljeni.

No, autor teksta upozorava kako je najuočljiviji veliki “ratni spomenik” na vrhu planine pokraj Mostara, na strani s koje je hrvatsko topništvo natjeralo muslimane na predaju. Spomenik je masivni križ, kršćanski religijski simbol koji se izdiže iznad grada s većinskim muslimanskim stanovništvom, navodi se u tekstu.

“Gledamo ga svakoga dana. Nije nam dozvoljeno da zaboravimo.” – dodaje Ahmed.

Autor članka u The Royal Gazzetteu zaključuje kako ne postoje dvojbe oko toga tko je pobijedio u ratu, ali upozorava da se Hrvati moraju priviknuti na uvjete života u miru.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.