KK Bratstvo Kozarac

KK Bratstvo Kozarac


Redzic piše:

Oduševio me članak o FK Bratstvu, što sam nedavno čitao. Ovaj klub bio je i ostao ponos Kozarca i okoline. Međutim vrlo značajnu ulogu u sportskom životu odigrao je i jedan drugi klub: KK Bratstvo.

Teško je utvrditi ko je donio prvu košarkašku loptu u Kozarac, ali je nedvojbeno da je inicijalnu košarkašku kapislu u Kozarcu zapalio Ado Bešlagić. Ado je Sarajlija koji je ljeta provodio u Kozarcu kod Vasifa i Nađe Balic, tetka i tetke. Uz njega se okupila skupina košarkaških zaljubljenika i tako je nastao Košarkaški klub koji je zadržao ime svog starijeg fudbalskog brata.

Pored Ade je isto tako zaslužan i Nedžad Berberović, Novljanin, koji je stanovao u Kozarcu, a išao u Prijedor u srednju školu. Uz njih se okupila grupa domačih entuzijasta predvođena rahmetli Mirsadom Pruscem-Pinjom. Godine 1975 i zvanično je formiran KK Bratstvo. Prve dresove poklonio im je Ado, a ostalu opremu nabavljali su vlastitim sredstvima. Prvi trener kluba bio je Zijad Bašić- Ziko, u to vrijeme nastavnik fizičkog u osnovnoj školi.








Prva petorka, izgledala je čini mi se ovako:

Bekovi Pinjo i Željko Pekaš; krila Nedžad Berberović i Enver Henić- Tasa, a centar sa svojih “nevjerovatnih” 192 cm visine moj brat Mujo. Svi ostali su bili ispod 190 cm tako da je Mujo htio ne htio morao igrati centra.

Pored ove petorke igrali su još: Fuad Jakupović, Fikret Dedić-Cane, Muhamed Hadžić-Å ef, Mirsad Mujagic-Topac, Sulejman Siniković-Lule.

Krasila ih je velika sloga i zajedništvo i na terenu i u privatnom životu. Rahmetli Pinjo je bio najtemperamentniji i znao je u igri zagalamiti, ali se i vrlo brzo ohladiti. Temperamenta nije nedostajalo ni Tasi, Pekaš je vazda bio nasmijan i dobro raspoložen, A Nedžad i Mujo, nešto stariji od ostalih, su djelovali najmirnije. Mene je posebno impresionirao Nedžad koji je tako fino ubacivao s boka, a na ekipu je djelovao kao mehlem.

Košarka je u to doba bila relativno mlad sport, a Sarajevska Bosna uzdizala se prema vrhu Evrope. Bratstvo se takmičilo u ligi koja je pokrivala Bosansku Krajinu. Putovalo se od Jajca do Dubice i od Gradiške do Drvara. Organizirati putovanja bilo je jedno od največih problema. Putovalo se, uglavnom o vlastitom trošku, hranu, najčešće ćevape, je plačao svak sebi. Ponekad bi se ogrebli za nekakav kombi u koji bi se nagurali k”™o sardine, a u tom slučaju najčešće bi neko morao ostati. Pa ipak svi ti problemi bi bili savladani i nekakav neopisivi entuzijazam držao je taj mali kolektiv. Ne sjećam se nikakvog ozbiljnijeg incidenta.

Ekipe iz drugih mjesta, uglavnom su imale, kakve-takve, sponzore a naši momci su sve sami odrađivali. Sjećam se ekipe “Vremeplov” iz Banja Luke u kojoj su igrali uglavnom “starci” i koja nije imala problema ove vrste. Bila su tu dva ljekara, mislim da su se zvali Stošići, tada četrdesetogišnjaci, a ni drugi nisu bili puno mlađi.

I pored svih nedaća Bratstvo je opstalo, dolazili su novi klinci, povečavao se broj gledalaca i pristalica, a navijanje je bilo fenomenalno. Uglavnom mlađa raja koja je uz bodrenje, duhovitim dosjetkama nagrađivala svaki uspješan potez .

Napominjem da su ovo moja sjećanja iz glave u kojoj se od devedest druge nakupilo i jada i tuge i čemera pa je vjerovatno moguće da sam neke važne momke i događaje zaboravio. Cilj mi nije ni bio da dajem kompletnu kronologiju nego da izvučem iz zaborava i osvježim sjećanja na pionirske dane košarke u Kozarcu.

Mislim da su ovi momci to zaslužili…















Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.