Gledaj Ukrajinu, vidiš Bosnu

Piše: Čarls Reknagel, priredio Slobodan Kostić

Da li ruski predsednik Vladimir Putin gledajući prema Ukrajini – vidi Bosnu i Hercegovinu?

U ovoj balkanskoj državi koja ima tripartitno predsedništvo koje odslikava etničku strukturu zemlje, vlada mir već skoro skoro dve decenije, koliko je prošlo od Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. godine okončan trogodišnji rat. S druge strane, opšte je rasprostranjeno uverenje, da je ova država u stalnoj krizi, jer nema političke stranke koja je u stanju da se izdigne iznad svojih etničkih predznaka. I dok susedne države idu prema članstvu Evropskoj uniji, NATO-u i drugim zapadnim institucijama, Bosna je i dalje talac svog federalnog ustrojstva.

Upravo takav ishod, prema ruskim analitičarima koji dobro poznaju politiku Kremlja, posebno je privlačan Moskvi u trenutku dok se prelama sudbina Ukrajine.

„Za Rusiju bi idealni scenario bio upravo bosanski model, o tome se razgovaralo u više navrata“, otkriva urednik moskovskog časopisa „Rusija u svetskoj politici“ Fjodor Lukjanov.

„Istok bi trebalo da dobije najširu autonomiju sa sopstvenim institucijama koje bi upravljale tim delom, ali formalno ostale deo političkog i pravnog sistema Ukrajine“.

Moskva nije nikada javno predlagala da Ukrajina postane labava federacija istočnih regiona gde se govori i ruski, i zapadnih delova u kojima ubedljivo dominira ukrajinski jezik, kao što Bosna ima srpski (Republiku Srpsku) i bošnjačko-hrvatski enitet (Federaciju BiH). Ipak, bosanski model očigledno predstavlja alternativu u odnosu na druga dva rešenja koja su za Rusiju neprihvatljiva.

Prvo je, pre svega, vizija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o prenošenju dela ovlašćenja centralne ukrajinske vlade na regione – za šta Moskva smatra da ne bi bilo dovoljno da okonča krizu.

Drugo je podela Ukrajine, za šta Kremlj ponavlja da nije rešenje koje je prihvatljivo.

Ali, moguće je da ima i jedan krajnje ozbiljniji razlog zašto je bosanski model primaljiv za Moskvu, a koji se pre svega odnosi na to koliko se on uklapa u strateške interese Rusije.

Lukjanov objašnjava da je važno da istočni regioni koje kontrolišu separatisti ostanu deo Ukrajine zašto je „cilj Rusije da nađe neki način način da spreče, u slučaju vanrednih okolnosti ili nužde, na primer, ukrajinske namere da pristupi NATO-u, što Rusija, pogrešno ili ispravno, doživljava kao životnu pretnju“.

Ukoliko Ukrajina bude sledila slučaj Bosne, istočni delovi koji su pod kontrolom separatista verovatno će imati bliskije odnose sa Moskvom nego sa Kijevom.

„Teorijski, teritorijalni integritet države biće sačuvan, ali status istočne Ukrajine biće nalik položaju Republike Srpske u Bosni, tako da će on biti u čvršće vezan za Rusiju nego ostatak Ukrajine,“ primećuje bugarski politikolog Ivan Krasetov.

To bi moglo da znači – jedinstvena, ali podeljena Ukrajina koja neće moći da donese nijednu odluku o spoljnoj ili ekonomskoj politici bez prećutne salgasnosti Moskve.

S druge strane, ukrajinski analitičari smatraju da Kijev mora da bude svestan šta zapravo znači rusko zagovaranje bosanskog scenarija i koje to opasnosti nosi sa sobom.

„Poruke koje dobijamo pokazuju da predstavnici separatista počinju da odustaju od insistiranja na nezavisnosti u zamenu za pretvaranje Ukrajine u ‘Bosnu broj 2’,“ primećuje direktor Instituta za evro-atlanske studije Oleksandr Suško.

Stoga ubeđivanje Moskve da odustane od zamisli o restruktuiranju ukrajinske države, liči na nemoguću misiju.

Nezavisni politički analitičar iz Kijeva Ivan Lozovi kaže da u situaciji kada Rusija šalje poslednjih meseci vojnike i tenkove na istok Ukrajine, vlada u Kijevu gubi nadu u mogućnost pregovora o rešenjima za krizu.

„Problem je prevenstveno u tome da li Ukrajina gubi svoj suverenitet davanjem većih ovlašćenja istoku Ukrajine ili ne?“ pita se Lozovi. „Sasvim je jasno da jačanje autonomije i davanje dodatnih ovlašćenja – mogu da koriste svi regioni u Ukrajini“. Međutim, sasvim je izvesno, upozorava on, da Putin i njegovi lokalni „dvojnici“ traže – mnogo više.

(RSE)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.