Zaplavljene kuće u Bosanskoj Dubici i Prijedoru

Uslijed padavina proteklih dana u opštini Kozarska/Bosanska Dubica rijeka Knežica se izlila u istoimenom naseljenom mjestu i za sada plavi poljoprivredno zemljište, dok se iz 15 kuća koje su protekle noći bile poplavljene, voda povukla i sada su zaplavljene, piše Fena.

Iz Civilne zaštite RS-a su potvrdili da vodostaj Sane u Prijedoru ima tendenciju rasta jer kiša pada u posljednjih 12 sati na slivnom području ove rijeke.

U toku noći, zbog intenzivnih padavina, došlo je do naglog rasta i izlivanja rijeka i potoka Miloševica, Puharska, Zukovac, Gašnica i drugih, koje su zaplavile stambene objekte u naseljenim mjestima Vrbice, Topolik, Puharska, Čejreci, Raškovac i Urije.

Jutros je došlo do znatnijeg povlačenja plavnih voda iz ovih naselja, a trenutno su zaplavljene podrumske prostorije u ovim mjestima.

Pripadnici Odsjeka civilne zaštite i vatrogasne jedinice Prijedor protekle noći su bili na terenu, pratili situaciju i intervenirali u najhitnijim slučajevima.

Načelnik opštine Bosanska Kostajnica sinoć je proglasio vanrednu situaciju zbog opasnosti od poplava, bujica i klizišta, a koordinaciju i rukovođenje zaštite i spašavanja provodi Općinski štab za vanredne situacije.

Rijeka Tavija i potok Bubnjarica, koji su se sinoć izlili u centru Kostajnice, vratili su se u korita.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.