Počinje kampanja za opće izbore

Danas zvanično počinje kampanja za opće izbore, koji će biti održani u nedjelju, 12. oktobra. Kako su kazali jučer iz Centralne izborne komisije, ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 neovisna kandidata i 24 koalicije.

Ovjereno je i 735 kandidacijskih listi i 7.748 kandidata, od čega 3.276 žena ili 42 posto i 4.472 muškarca ili 58 posto. Ukupan broj birača u BiH iznosi 3.278.908, u Federaciji je registrirano njih 2.037.076, a u Republici Srpskoj 1.241.832. Kada su u pitanju birači iz Brčko distrikta, na spisku je evidentirano 45.317 birača, koji imaju biračku opciju temeljem entitetskog državljanstva. Kampanja će trajati do 11. oktobra do 7 sati ujutro, kada će nastupiti izborna šutnja.

Kako je naglasio predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, tokom kampanje političkim subjektima zabranjeno je uklanjati, prekrivati i oštećivati štampane postere, oglase, plakate i druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje. Zabranjeno je vođenje kampanje na način kojim se narušava rodna ravnopravnost, kao i postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javnim ustanovama i preduzećima, mjesnim zajednicama, kao i na vjerskim objektima i javnim putevima.

– Zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima, kao i ometati skupove drugih političkih subjekata. Zabranjeno je sprečavati novinare da obavljaju svoj posao. Ove godine, posebno skrećemo pažnju na korištenje jezika koji bi nekog mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje, odnosno jezika mržnje. CIK u ovom slučaju ima ovlasti da izrekne kaznu do 10.000 KM. Pozivam političke stranke, kandidate, koalicije, nezavisne kandidate, kao i njihove pristalice da se suzdrže od korištenja nacionalističke podmetačko-svađalačke i antidržavne politike i izjava koje dižu tenzije, već da vode fer izbornu kampanju. Pozivam birače da u što većem broju izađu na birališta i glasanjem doprinesu daljem razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji, a političke subjekte na vođenje fer i civilizirane izborne kampanje, poručio je Mikić.

Dodao je kako je svaki kandidat za izbornu funkciju na nivou BiH ili entiteta bio dužan podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji izjavu o imovinskom stanju. Obavezu da dostave izjavu, kazao je Mikić, imalo je 3.514 ovjerenih kandidata. Rok za dostavu istekao je 23. avgusta i trenutno se vrši njihova obrada. Na pitanje novinara hoće li biti problema sa konstituisanjem novog saziva Vijeća ministara s obzirom na to da nisu usaglašeni Zakon o sukobu interesa i Zakon o Vijeću ministara BiH, Mikić je kazao kako on ne bi gatao hoće li biti takvih problema.

– Zajednički stav još nemamo, ali osobno smatram da tu neće biti problema, zaključio je Mikić.

Za posmatranje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije, CIK je do sada akreditovao 82 posmatrača, od čega 34 međunarodna, 47 iz nevladinih organizacija, a samo jedan je iz političkih subjekata (PDP).

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.