Održana promocija knjige “Genocid u Prijedoru”

 

U Kozarcu je u cetvrtak u prepunoj sali Mjesne zajednice Kozarac odrzana promocija knjige “Genocid u Prijedoru” naseg magistra Jasmina Medica.

Promotori knjige bili su Dr. sc. Mujo Begić i Prof. Nijazija Maslak.

Knjiga “Genocid u Prijedoru” autora mr. Jasmina Medica predstavlja, po rijecima dr. sc. Muje Begića, znacajnu i naucno utemeljenu studiju o genocidu na podrucju Grada Prijedora koje su ocinile srpske vojne i policijske snage.

Ova knjiga na sveobuhvatan nacin kroz optuznice i sudske presude argumentirano oslikava desavanja u Prijedoru 1992. godine. Mr. Jasmin Medic agresiju na Republiku  Bosnu i Hercegovinu i Prijedor prikazuje jednim novim pristupom u vrijeme kada imamo veliki broj razlicitih, suprostavljenih a cesto i falsificiranih cinjenica o uzrocima i posljedicama agresije na R Bosnu i Hercegovinu.

Danas kada imamo veliki broj “istina” o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, kada se porice i negira genocid ova knjiga na argumentiran i na sudskim presudama utvrdjenim cinjenicama govori o desavanjima na prostoru R BiH i Prijedora 1992. godine.

 

 

Knjiga dolazi u vrijeme kada je na prostorima BiH, otvoreno i javno, u politickim i znastvenim krugovima prisutno negiranje genocida i ratnih zlocina uprkos pravomocnim sudskim presudama i brojnim utvrdjenim cinjenicama. Posebno je ova pojava izrazena u Prijedoru gdje lokalne vlasti na sve nacine zele negirati, omalovaziti, zabraniti i prekinuti kulturu sjecanja na zrtve.

Ova knjiga je nastala kao rezultat istrazivanja i koristenja brojne dokumentacije, pisanih iskaza zrtava i presuda izrecenih pred MKSJ i domacim pravosudnim institucija i ona je prosirena i dopunjena magistarska radnja autora.

Knjiga je struktuirana tako da se sastoji od uvodnih napomena, sedam poglavlja, zakljucka i popisa literature.

Svojim sadrzajem, historijskim okvirom i specificnostima koji su sastavni dio ove knjige autor analizira i definira velik broj dogadjaja u pomenutom periodu. Ono sto je veoma vazno i sto izaziva respekt prema autoru jeste nacin na koji je izbjegao subjektivnost, iako je i sam zrtva genocida, iako su njegova porodica i njegov otac zrtve velikosrpske agresije mr. Jasmin Medic je uspio da na objektivan i nepristrasan nacin u metodoloskom smislu postici ono sto se trazi od istrazivaca.

Knjiga mr. Jasmina Medica posluzice kao jedan ozbiljan izvor zbog nacina na koji su analizirani historijski dogadjaji i zbog toga sto se prvi put na jednom mjestu mogu naci optuznice i presud izrecene pred MKSJ i drugim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Na jednom mjestu autor nudi veoma veliki broj provjerenih cinjenica koje su metodoloski sistematizirane. Na ovaj nacin autor doprinosi buducim istrazivacima da na jednom mjestu pronadju veoma bitne i relevantne podatke, zakljucio je u svome govoru dr. sc. Mujo Begić promovirajuci knjigu “Genocid u Prijedoru”, koju bi trebala da ima svaka kuca u Prijedoru, posebno u Kozarcu.

Na kraju, mozemo biti ponosni na naseg mladog magistra Jasmina Medica, i nadati se da je ovo samo pocetak njegovog rada…


Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.