Vatrogasci na terenu dan i noć

Vatrena stihija na području Hercegovine se ne smiruje i najteža situacija i dalje je u Trebinju, dok pune ruke posla imaju i vatrogasci u Nevesinju, Istočnom Mostaru, na teritoriji Srebrenice i Konjica.

Požar sa Trebinjskih brda spustio se na područje Popovog polja do sela Mrkonjići, Diklići i Tulje i širi se prema kućama, a vatrogasci su juče nastojali da zaustave vatru kako ne bi ugrozila naseljeni dio pomenutih sela.

Radoslav Prelo, načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite, kazao je da je situacija na požarištima i u ostalim opštinama Hercegovine veoma teška, a uz stare, aktiviraju se i novi požari većih razmjera.

"Posebno teško stanje od subote je na požarištima u Nevesinju i Istočnom Mostaru, gdje gori na više lokacija, a vatra je prijetila i naseljenim mjestima", kazao je Prelo i dodao da visoka temperatura i vjetar još više otežavaju situaciju na požarištima.

U rejonu sela Jasen na području Nevesinja u noći između subote i nedjelje izbio je požar velikih razmjera koji je ugrozio osam sela, ali su vatrogasci danonoćno na tom terenu i bore se sa plamenom.

Na području Istočnog Mostara vatrogasci ne uspijevaju da se izbore sa požarom koji se širi iz pravca Rujišta prema Zijemljima, na lokalitetu Golog brda. Šumski požar koji je izbio prije šest dana između sela Kutuzero i Podravanje u srebreničkoj opštini još nije lokalizovan.

Posebno teško stanje od subote je na požarištima u Nevesinju i Istočnom Mostaru

"Krakove požara prema Kutuzeru i Podravanju vatrogasci i mještani drže pod kontrolom, dok se vatra širi kanjonom i nepristupačnom šikarom prema milićkoj opštini i taj dio požarišta je još aktivan", kazao je Cvjetin Maksimović iz Štaba Civilne zaštite opštine Sreberenica napominjući da su vatrogasci cijelu noć dežurali i juče ujutro nastavili borbu s vatrom.

Vatrogasci iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, sa kolegama iz Konjica, uz pomoć helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH, od juče ujutro gase požar na području opštine Konjic i vatra je pod kontrolom.

Situacija oko Glogošnice i Šanice na području Jablanice je, kako je kazao Omer Nezirić, šef Opštinske službe Civilne zaštite Jablanica, malo je mirnija mada vjetar počinje dobijati na intenzitetu pa je dalje sve neizvjesno, dok se strahuje i od obrušavanja panjeva koji tinjaju.

"Ljudstvo je stalno na terenu. Uspostavljena je požarna linija koju se borimo da očuvamo da ne ugrozi kuće i ostale objekte", ispričao je Nezirić.

I dalje je aktivan požar u kanjonu rijeke Ugar, gdje je u plamenu nisko rastinje. Taj požar širi se prema području sela Mokri Lug, teren je nepristupačan za prilaz vatrogasnim vozilom i gašenje vatre je otežano.

Požar na Borovoj Glavi na Ozrenu u opštini Petrovo koji je zahvatio preko 10 hektara šume i niskog rastinja je pod kontrolom, ali se ne gasi zbog miniskih polja.
Stigao helikopter iz Turske

Helikopter iz Turske, koji je poslat po nalogu premijera Redžepa Taipa Erdoana, stigao je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ahmet Jidliz, ambasador Turske u BiH, kazao je da bi helikopter na području BiH trebalo da ostane narednih pet dana, a učestvovaće u gašenju šumskih požara širom zemlje. Helikopter tipa KA-32 T, nosivosti od oko 2,5 tona vode, biće upućen u područje istočno od Mostara, a počeće djelovati danas.

 

(NN)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.