Kako sam ubio Bin Ladena

Penzionisani pripadnik specijalne jedinice američke vojske "Foke" Met Bisonet (Matt Bissonnette) opisao je do detalja kako je u maju 2011. godine ubio šefa Al Kaide Osamu bin Ladena.

Bisonet je cijelu akciju opisao u knjizi "No Easy Day", a prema njegovim riječima, Bin Ladena je ubio pucnjem u glavu, u trenutku kada je nekad najtraženiji svjetski terorista promolio glavu kroz vrata u svom skloništu u Pakistanu.

Odmah nakon smrtonosnog Bisonetovog hica, u prostoriju su upali ostali članovi eltine jedinice američke vojske i u Bin Ladena, koji je u samrtnom ropcu ležao na zemlji, ispalili još nekoliko šaržera metaka.

Sve ovo gledale su dvije Bin Ladenove udovice, koje su nakon toga plakale nad njegovim tijelom.

 

Prekršio zakletvu

 

Izuzetno precizan opis akcije "Foka" razbjesneo je advokate Pentagona, koji sada po svaku cijenu žele da odlože pojavljivanje knjige u prodaji, koje je zakazano za sljedeću sedmicu.

Bisonet (36), koji je knjigu napisao pod pseudonimom Mark Oven, sada se suočava sa optužbama za kršenje zakletve o ćutanju, koju je položio kada je prošlog aprila napustio vojsku SAD, ali i sa prijetnjama smrću koje mu upućuju mnogi islamski fundamentalisti širom svijeta.
 
Pripadnici "Foka" u Pakistan su krennuli sa tri helikoptera, u kojem su bila po tri specijalca. Znali su da će u Bin Ladenovom skloništu osim njega naći i dvojicu njegovih kurira, braću Abrara Al-Kuvajtija i Almeda Al-Kuvajtija.

Prema Bisonetovim riječima, operacija je zamišljena tako da se specijalci spuste iz helikoptera ubiju vođu Al Kaide, ali se sve zakomplikovalo kada se helikopter, u kojem je bio i Bisonet, srušio u dvorištu kuće u kojoj se Bin Laden sakrivao.

Drugi helikopter "Blek hok", koji je trebalo da spusti na krov kuće, ipak se prizemljio izvan dvorišta kada su piloti vidjeli da se prva letjelica srušila. U dvorište su ih zatim pustili nepovrijeđeni, ali "uzdrmani" vojnici iz prvog helikoptera.

Buka koju su helikopteri napravili probudila je Bin Ladena i njegove kurire, a jedan od njih, Ahmed Al-Kuvajti, otvorio je vatru na marince iz puške AK-47. U trenutku kada se se spremali da uzvrate vatrru, na vratima se pojavila Al-Kuvajtijeva žena s djecom, među kojima je bila i beba u njihovom naručju. Žena je rekla da je njen muž ubijen, a čim je vidio par nogu na zemlji pored nje, Bisonet je krenuo ka dijelu zgrade u kojem se nalazio Bin Laden.

Pomoću specijalnih naočara za noćni vid, marinci su upali u kuću u kojoj je bio Bin Laden i prvo očistili prvi sprat, a zatim se uputili ka drugom, na kojem se prema njihovim informacijama krio šef Al Kaide.

U tom trenutku na njih je vatru otvorio Abrar Al-Kuvajti, Ahmedov brat, ali su ga specijalci odmah ubili, kao i njegovu ženu, koja je skočila pred njega kako bi ga zaštitila. U uglu prostorije sjedili su djeca i jedna žena.

"Foke" su zatim krenule ka drugom spratu, gdje su eksplozivom raznijeli metalna vrata koja su dijelila taj dio kuće od prizemlja. Odmah zatim upucali su čovjeka za kojeg se ispostavilo da je bio Kalid, jedan od sinova Osame bin Ledena, koji nije pucao u samoodbrani.

– Očekivali smo više borbe. Od sve te priče o umiranju za Allaha i samoubilačkim prslucima, samo je jedan od braće Al-Kuvajti ispalio šaržer metaka – piše Bisonet.

U trenucima dok se približavao trećem nivou kuće, Bisonet kaže da na pet stopa od vrha stepeništa čuo korake i zvuk punjenja puške. Tada je uslijedio i rafal. Bisonet je pucao prema čovjeku koji je virio iza vrata, a odmah nakon rafala on se povukao.

"Ovo je naš dečko"

Marinci su utrčali u prostoriju i tamo zatekli dvije žene kako nariču nad tijelom mrtvog muškarca. Prema Bisonetovim rečima, muškarac je upucan u desnu stranu glave.

– Krv i dijelovi mozga bili su prosuti pored njegove lobanje. Dok je još bio u samrtnom ropcu, tijelo mu se grčilo –  napisao je član "Foka".

On i još jedan njegov saborac ispalili su mu još nekoliko rafala u grudi dok nije prestao da se kreće. Najmanje troje djece prisustvovalo je cijelom događaju i bili su u stanju potpunog šoka.

Autor knjige dalje piše da su zatim marinci prišli tijelu i ustanovili da mu je cijela desna strana lobanje bila raznijeta metkom koji mu je prošao kroz čelo, kao i da su grudi bile razorene nakon što je pogođen iz automatske puške.

– Mislim da je ovo naš dečko –  rekao je jedan od članova ekspedicije, kojeg Bisonet predstavlja kao "Toma".

Pentagon prijeti tužbom

Pentagon je upozorio da razmatra mogućnost tužbe protiv bivšeg pripadnika "Foka" zbog toga što je prekršio ugovore o povjerljivosti kada je napisao knjigu o operaciji u kojoj je ubijen Osam bin Laden.
U pismu koje je Pentagon objavio, glavni advokat Pentagona je rekao da Ministarstvo odbrane, također, razmatra mogućnost da tuži svakoga ko je sarađivao sa autorom knjige.
On je nagovestio i da bi vlada mogla tražiti zaradu od knjige.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.