Sljedeće sedmice: Završne riječi na suđenju za “Korićanske”

 

Sljedeće sedmice pred Sudom BiH Odbrane će početi sa iznošenjem završnih riječi na suđenju petorici optuženih za učešće u strijeljanju više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Iznošenje završnih riječi na suđenju Saši Zečeviću, Branku Topoli, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću i Marinku Ljepoji zakazano je za četvrtak i petak, 7. i 8. juni. Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja bili su pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Statusna konferencija pred početak suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Marini Grubišić-Fejzić i Edibu Buljubašiću, optuženima za zločine počinjene u logoru Dretelj (općina Čapljina), planirana je u utorak, 5. juna.

Istog dana, novi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, te Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin na području Kotor-Varoši.

U utorak će biti nastavljeno i suđenje Albini Terzić, optuženoj za zločine počinjene u Odžaku, kao i Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici.

Novi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani u ponedjeljak, 4. juna, na suđenju Goranu Sariću, koji se tereti za zločine počinjene na području Sarajeva, kao i Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine u Varešu.   

Suđenje se istog dana nastavlja i u postupku protiv Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Zulfikara Ališpage i Nihada Bojadžića, optuženih za zločin u selu Trusina.

U srijedu, 6. juna, novi svjedoci Optužbe pojavit će se na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, kao i Milunu Kornjači, kojem se na teret stavljaju zločini u Čajniču.

Dokazni postupak istog dana bit će nastavljen na suđenju osmorici bivših predstavnika civilnih, vojnih i policijskih struktura koji su optuženi za zločin počinjen na području Hadžića. U ovom predmetu optuženi su Mustafa čelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

U četvrtak, 7. juna, bit će nastavljeno suđenje Draženu Mikuliću, kojem su na teret stavljeni zločini u Dretelju kod Čapljine, kao i Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u kasarni “Viktor Bubanj”.

Za ponedjeljak i utorak zakazan je nastavak obnovljenog suđenja za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, za koji su optuženi Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.