Počeo postupak izručenja; Mladić u Rotterdamu oko 19.45 sati

 

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je potpisala odluku o izručenju Ratka Mladića Hagu i istakla da je postupak izručenja počeo. Ona je potvrdila da je Mladić u avionu na putu ka Hagu. Mladić može očekivati u Rotterdamu oko 19.45 sati, javlja Blic.

Na vijest iz Beograda da je Ratko Mladić na putu za Haag, više od stotinu novinara, fotoreportera i na desetine reportažnih kola s TV-ekipama smjestilo se nešto prije 18 sati duž strane ševeningenskog zatvora na kojoj je ulaz za automobile, gdje se očekuje da će biti sproveden Ratko Mladić.

Mladić večeras u Scheveningenu

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez većih potresa. On je dodao da Mladića u Haag prate pripadnici Žandarmerije.

U narednim satima avion u kojem se nalazi Ratko Mladić trebalo bi da sleti u Roterdam. Odatle će biti prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu.

Uri Rosenthal, holandski ministar vanjskih poslova, izjavio je da je zadovoljan što je u toku izručenje Ratka Mladića.

“Dobro je čuti od srpskih vlasti da je Mladić u avionu za Haag”, izjavio je Rosenthal.

U poslijepodnevnim satima u dvorište Specijalnog suda u Beogradu, gdje se u pritvoru nalazio Ratko Mladić, ušla je kolona policijskih vozila, a saobraćaj ispred zgrade suda bio je potpuno blokiran. Nekoliko kolona policijskih vozila izašlo je iz dvorišta suda, te su se u različitom vremenskom roku uputili u različitim pravcima.

Dvije kolona policijskih vozila koje su krenule iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu stigle su na Aerodrom Nikola Tesla u Surčinu. Ostale kolone kretale su se u drugim pravcima. Poznato je da su i tokom izručenja Radovana Karadžića iz bezbjednosnih razloga korištene lažne kolone vozila.

Saobraćaj na autoputu u Beogradu bio je od 16.30 sati do 17.20, a pripadnici Žandarmerije raspoređeni duž saobraćajnice, prenosi Blic.

Mladić pred sudijama u srijedu ili četvrtak?

Podsjetimo, sud je danas odbio žalbu na izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Mladić bi se u Haškom tribunalu mogao pojaviti pred sudijama u srijedu ili četvrtak, kada će mu biti pročitana oputžnica i kada će imati priliku da se izjasni o krivici.

Ukoliko optuženi bude rekao da nije spreman da se izjasni, prema pravilima Tribunala, ima 30 dana do zakazivanja druge sjednice za izjašnjenje o krivici.

U tribunalu spremno čekaju Ratka Mladića

U Haškom tribunalu se očekuje trenutak dolaska doskorašnjeg haškog begunca Ratka Mladića. Glavni tužitelj Tribunala Serge Brammertz odgodio put za New York zbog toga, javlja u utorak izvještač B92.

Kako javlja specijalni izvještač B92 iz Haaga, glavni haški tužilac odložio je put za New York na nekoliko dana, gdje će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 6. juna iznijeti svoj redovni polugodišnji izvještaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, napisan prije hapšenja Ratka Mladića.

U Haagu insistiraju, slušajući i komentare iz Beograda i argumentaciju Mladićevog advokata da je on lošeg zdravstvenog stanja, da su oni sposobni da mu u Haagu pruže adekvatnu medicinsku njegu i podsjećaju da je nekoliko haških optuženika operisano u Haagu.

Što se tiče Mladićeve mentalne sposobnosti za suđenje, u Tribunalu takođe insistiraju na tome da se i to mora procijeniti u Haagu od ljekara koji bi za to bili posebno angažovani.

Što se tiče informacija da će se spojiti slučajevi Radovana Karadžića, kome se već sudi u Haagu, i Ratka Mladića, zvanične potvrde o tome u Haagu za sada nema, a nema ni nagoveštaja da bi to moglo da se desi.

O tome je govorio i jedan od pravnih zastupnika Radovana Karadžića, koji je rekao da bi takva odluka suda donijela i velike turbulencije na suđenju Karadžiću, koje već duže traje.

(Sa-x)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.