Počeo postupak izručenja; Mladić u Rotterdamu oko 19.45 sati

 

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je potpisala odluku o izručenju Ratka Mladića Hagu i istakla da je postupak izručenja počeo. Ona je potvrdila da je Mladić u avionu na putu ka Hagu. Mladić može očekivati u Rotterdamu oko 19.45 sati, javlja Blic.

Na vijest iz Beograda da je Ratko Mladić na putu za Haag, više od stotinu novinara, fotoreportera i na desetine reportažnih kola s TV-ekipama smjestilo se nešto prije 18 sati duž strane ševeningenskog zatvora na kojoj je ulaz za automobile, gdje se očekuje da će biti sproveden Ratko Mladić.

Mladić večeras u Scheveningenu

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez većih potresa. On je dodao da Mladića u Haag prate pripadnici Žandarmerije.

U narednim satima avion u kojem se nalazi Ratko Mladić trebalo bi da sleti u Roterdam. Odatle će biti prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu.

Uri Rosenthal, holandski ministar vanjskih poslova, izjavio je da je zadovoljan što je u toku izručenje Ratka Mladića.

“Dobro je čuti od srpskih vlasti da je Mladić u avionu za Haag”, izjavio je Rosenthal.

U poslijepodnevnim satima u dvorište Specijalnog suda u Beogradu, gdje se u pritvoru nalazio Ratko Mladić, ušla je kolona policijskih vozila, a saobraćaj ispred zgrade suda bio je potpuno blokiran. Nekoliko kolona policijskih vozila izašlo je iz dvorišta suda, te su se u različitom vremenskom roku uputili u različitim pravcima.

Dvije kolona policijskih vozila koje su krenule iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu stigle su na Aerodrom Nikola Tesla u Surčinu. Ostale kolone kretale su se u drugim pravcima. Poznato je da su i tokom izručenja Radovana Karadžića iz bezbjednosnih razloga korištene lažne kolone vozila.

Saobraćaj na autoputu u Beogradu bio je od 16.30 sati do 17.20, a pripadnici Žandarmerije raspoređeni duž saobraćajnice, prenosi Blic.

Mladić pred sudijama u srijedu ili četvrtak?

Podsjetimo, sud je danas odbio žalbu na izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Mladić bi se u Haškom tribunalu mogao pojaviti pred sudijama u srijedu ili četvrtak, kada će mu biti pročitana oputžnica i kada će imati priliku da se izjasni o krivici.

Ukoliko optuženi bude rekao da nije spreman da se izjasni, prema pravilima Tribunala, ima 30 dana do zakazivanja druge sjednice za izjašnjenje o krivici.

U tribunalu spremno čekaju Ratka Mladića

U Haškom tribunalu se očekuje trenutak dolaska doskorašnjeg haškog begunca Ratka Mladića. Glavni tužitelj Tribunala Serge Brammertz odgodio put za New York zbog toga, javlja u utorak izvještač B92.

Kako javlja specijalni izvještač B92 iz Haaga, glavni haški tužilac odložio je put za New York na nekoliko dana, gdje će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 6. juna iznijeti svoj redovni polugodišnji izvještaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, napisan prije hapšenja Ratka Mladića.

U Haagu insistiraju, slušajući i komentare iz Beograda i argumentaciju Mladićevog advokata da je on lošeg zdravstvenog stanja, da su oni sposobni da mu u Haagu pruže adekvatnu medicinsku njegu i podsjećaju da je nekoliko haških optuženika operisano u Haagu.

Što se tiče Mladićeve mentalne sposobnosti za suđenje, u Tribunalu takođe insistiraju na tome da se i to mora procijeniti u Haagu od ljekara koji bi za to bili posebno angažovani.

Što se tiče informacija da će se spojiti slučajevi Radovana Karadžića, kome se već sudi u Haagu, i Ratka Mladića, zvanične potvrde o tome u Haagu za sada nema, a nema ni nagoveštaja da bi to moglo da se desi.

O tome je govorio i jedan od pravnih zastupnika Radovana Karadžića, koji je rekao da bi takva odluka suda donijela i velike turbulencije na suđenju Karadžiću, koje već duže traje.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.