Prvo pojavljivanje na sudu; Mladić odbio da se izjasni o krivici

 

Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je izjasniti se o krivici, nakon što mu je prepretesni sudija Alfonso Ori pročitao rezime optužnice od 11 tačaka za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom agresije. Novo izjašnjavanje je zakazano za 4. juli, u 10 sati.

Mladić se u sudnici pojavio u pratnji advokata Aleksandra Aleksića, koji je njegov privremeni branilac po službenoj dužnosti.

Na početku saslušanja, Mladić, obučen u sivo odijelo, je rekao “da razumije maternji sprski i makedonski jezik, a da ostale jezike ne razumije”. Krvnik iz Kalinovika, ispravio je navode sudije o datumu i mjestu njegovog rođenja.

Sudija je obavijestio Mladića da ima pravo na šutnju, a zatim je govorio o historijatu optužnice protiv zločinca iz Kalinovika.

Sud je Mladiću pročitao njegova prava, nakon čega je optuženi za najstrašnije zločine nakon Drugog svjetskog rata rekao da mu treba vremena da ih razumije.

“Ja sam teško bolestan čovjek, i ovo sam čuo. Meni treba malo duže vremena da razumijem šta je pročitala. Budite strpljivi sa mnom. Doživio sam stres, sad sam ovo razumio šta je pročitala ova djevojka”, govorio je Mladić slabim glasom.

Sudija ga je ponovo pitao da li je pročitao optužnicu na 37 strana, a Mladić je ponovio da je pogledao “fascikle”, ali da dokumente nije čitao, jer mu je za to “potrebno najmanje dva mjeseca”.

Mladića je sudija podsjetio da je u srijedu dobio optužnicu, a da je fascikle dobio naknadno. Optuženi je odbio pravo da mu danas bude pročitana optužnica, što je zapisano u zapisnik, nakon čega je sudija Ori pročitao rezime optužnice.

Sudija je potom obavijestio Mladića kakva su mu prava u vezi sa izjašnjavanjem o krivici.

“Gospodine Ori, vi ste malo stariji čovjek od mene. Ja bih želio da dobijem ove gnusne optužbe protiv mene, da to pročitam i razmislim o tome. Meni treba više od mjesec dana da shvatim te monstruozne riječi”, rekao je Mladić, nakon čega ga je sudija prekinuo.

Sudija je Ori zakazao dodatno pojavljivanje 4. jula, u 10 sati kada će se Mladić ponovo izjaznisiti o optužnici. Advokat Mladića zatražio je pauzu kako bi se konsultovao sa svojim klijentom.

Nakon kratke pauze Mladić je upoznat o pravilima ispitivanjima tužioca tokom sudskog procesa.

Mladić je zatražio da o svom zdravstvenom stanju govori na posebno zakazanoj sjednici.

Sudija je obavijestio Mladića da će u roku od 30 dana od prvog istupanja na sud biti pozvan da se izjasni da li je ili nije kriv po svakoj od tačaka optužnice.

Ukoliko se ni naredni put ne izjasni o krivici, u njegovo ime će biti navedeno da se izjašnjava da je nije kriv.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) uhapšen je u Srbiji 26. maja i doveden u sjedište Haškog trinunala 31. maja. Pravilnik predviđa da optuženi, bez odgađanja, bude doveden pred pretresno vijeće kome je predmet dodijeljen, ili pred sudiju tog pretresnog vijeća, i bude formalno optužen.

Druga izmijenjena i dopunjena optužnica, koja je juče postala operativna, Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

Kao i u predmetu protiv Radovana Karadžića, broj tačaka optužnice redukovan je sa 15 na 11, optužba za saučesništvo u genocidu je povučena. Tačka optužbe za genocid podijeljena je na dvije – prva se odnosi na Srebrenicu, a druga na osam opština BiH: Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.