Sljedeće sedmice: Presuda za zločin na Korićanskim stijenama

Naredne sedmice Vijeće Odjela za ratne zločine Suda BiH će izreći presudu petorici bivših policajaca optuženih za zločine na Korićanskim stijenama.

U utorak, 21. decembra, bit će izrečena prvostepena presuda Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, bivšim pripadnicima interventnog voda prijedorske policije koji su optuženi za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je tražilo da optuženi budu proglašeni krivima, dok su Odbrane i sami optuženi smatrali da su dokazali svoju nevinost.

Istog dana zakazana je statusna konferencija uoči početka suđenja bivšim policajcima iz Kalinovika Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, koje Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u ovom gradu.

Toga dana Tužilaštvo BiH će nastaviti dokazni postupak na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Za genocid su optuženi i Duško Jević, Mendeljev čurić, Goran Marković i Neđo Ikonić, čije suđenje se nastavlja 20. i 22. decembra, te Željko Ivanović, koji će se pred Sudom pojaviti u četvrtak, 23. decembra.

U ponedjeljak i utorak nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za napad na selo Trusina kod Konjica, dok je za ponedjeljak i srijedu planirano saslušanje novih svjedoka Odbrane Marka Adamovića, koji je sa Boškom Lukićem optužen za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Ključu.

Državno tužilaštvo će u srijedu uložiti materijalne dokaze na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, bivšim pripadnicima Petog korpusa ABiH kojima su na teret stavljeni zločini nad srpskim civilima i vojnicima počinjeni u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

U četvrtak, 23. decembra, Odbrana Alije Osmića će putem videolinka saslušati vještaka sudske medicine. Ovaj bivši vojni policajac ABiH optužen je za zločine nad bugojanskim Hrvatima počinjene tokom 1993. i 1994. godine.

Istog dana nove svjedoke će saslušati Odbrana Darka Dolića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine u Prozoru, dok će se na suđenju Ratku Dronjku, za zločine u logorima na području Drvara, nastaviti dokazni postupak Optužbe.

Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja, koji su optuženi za strijeljanje Prijedorčana na Korićanskim stijenama, pred Sudom će se pojaviti 23. decembra, kada Tužilaštvo namjerava saslušati nove svjedoke.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.