Arnel Tači: “Imao sam dvije opcije: bauštela ili film”

Arnel Tači je rođen u Kozarcu, a usljed ratnog vihora, sa roditeljima i mlađim bratom početkom devetesetih dolazi u Berlin.

Arnelov glumački talenat otkriva njegova učiteljica iz osnovne škole.
 
“To što sam ja danas glumac, mogu zahvaliti jedino svom ocu”, riječi su perspektivnog mladog glumca Arnela Tačija koji je posljednjih godina glumio u više od 30 njemačkih filmova i serija.

 

 

Sve je počelo još u osnovnoj školi kada ga je učiteljica preporučila producentu koji je tražio momka sa Balkana. Prve uloge su mu teško padale, nije bilo jednostavno učiti dijaloge na pamet i stalno ponavljati tekstove. Počeo je da odbija uloge, sve dok mu otac jednog dana nije održao lekciju koja se pamti za cijeli život, prisjeća se Arnel.

Godinu dana nisam ništa radio. Babo (otac) je čuo kako neću da idem na snimanja, pa me je pitao da li mi je to teško. Rekao sam da jeste. Eh, onda me je sljedeći dan poveo na ‘bauštelu’, gdje radi kao varilac.

S njim sam na ‘baušteli’ proveo šest sati i tog dana sam odlučio: Hoću da se bavim glumom! Kada snimam film, imam ljude koji mi donose hranu, i vodu kada sam gladan i žedan, imam ljude koji me šminkaju, oblače… Ja ništa ne radim i opet sam mislio da je to težak posao. Kada sam vidio šta babo radi, vidio sam kako realnost izgleda.”

Arnela je proslavila humoristička serija “Turski za početnike” (Türkisch für Anfänger) koja je emitovana u 16 zemalja širom Evrope.

Dobio je ulogu mladog Grka Koste, zaljubljenog u svoju vršnjakinju Jagmur, tradicionalnu Turkinju koja nosi maramu.

Bila je to Arnelova prva simpatična uloga, jer su prethodne većinom imale negativan kontekst.

Arnel ima tamniju kosu i oči, pa je zbog svog izgleda većinom glumio kriminalce ili narkomane.

 

 

„Nijemci nisu rasisti, ali im je lakše povjerovati da kriminalci imaju crnu kosu, nego da je to neko, ko bi mogao živjeti pored njih sa plavom kosom i plavim očima. Ja volim moje uloge i nije mi važno da li je uloga pozitivna ili negativna“, objašnjava Tači.

Arnelova pubilka su većinom djevojčice i djevojke u dobi od deset do 18 godina. Često ga zaustavljaju na ulici i mole za autogram. Ipak, njegova najvjernija i najkritičnija publika su mu najuži članovi porodice.

„Oni su iskreni sa mnom, i ne govore uvijek da je sve dobro što ja radim. Kažu kada im se jedan film manje dopada ili kada im se uopšte ne dopada. To mi niko ne bi tako iskreno rekao kao moja familija i moj rod.“

Arnel je ponosan, kaže, na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Rodni Kozarac posjećuje svake godine. Želja mu je da jednom glumi i u nekoj od bosansko-hercegovačkih domaćih produkcija. Velikih planova za budućnost, trenutno, nema.

 „Mislim da nije ni dobro planirati unaprijed. Ja sam čovjek koji živi dan za danom. Možda to i nije sigurno, ali ja ne volim da planiram šta će biti sutra, prekosutra… to je moja sudbina i ona će meni doći sama.“

 

(DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.