E. Ramulić, “Izvor”:”Zločinci slobodno šetaju gradom, svjedoci strahuju”

Za masakr na Korićanskim stijenama Sud BiH prvostepenom presudom osudio je četvoricu bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor na ukupno 86 godina zatvora. Porodice žrtava zadovoljne su izricanjem dugotrajne kazne zločincima i nadaju se da će drugostepeno Žalbeno vijeće potvrditi presudu.

Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nepravosnažno su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na području općine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubistva nesrpskih civila tokom 1992. godine.

Dušan Janković nije se pojavio na izricanju presude i nalazi se u bjekstvu.

"Glavnooptuženi je u bjekstvu. Naprosto je neprihvatljivo da se osobe optužene za takve zločine brane sa slobode. Takva praksa se još jednom pokazala neuspješnom i nadamo se da državne institucije neće dozvoliti da se ovakvo nešto ponovi i u narednim slučajevima", kazao je za Sarajevo-x.com Edin Ramulić, aktivista udruženja "Izvor" iz Prijedora.

Svjedoci stravičnih zločina počinjenih u Prijedoru tokom rata su u strahu, tvrdi Ramulić. Nije jednostavno u svom rodnom gradu sretati na ulici egzekutore i naredbodavce razdvajanja, pljačkanja i ubistava i prisilnog protjerivanja civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Zbog straha sve manje ljudi odlučuje se da svjedoči, a saznanje da se zločinci slobodno šetaju ulicama snažno utječe kako na svjedoke, tako i na preživjele u maskru i na porodice stradalih.

"Na ulicama često susrećemo zločince. Prije nekoliko mjeseci sjedio sam u jednom restoranu, a stol pored mene sjedio je Dušan Janković, iako mu je zabranjeno da se pojavljuje na javnim mjestima. Nedavno je pored mene svoje bijesno vozilo parkirao Predrag Banović, haški osuđenik koji je bio čuvar u logoru Keraterm kraj Prijedora i koji je priznao učestvovanje u premlaćivanjima, torturi i ubijanju zatočenika u logoru. On je svoju kaznu odslužio, kao i brojni drugi osuđeni u Haagu, a tijela svih žrtava još nisu pronađena", istakao je Ramulić, čiji brat, otac i mnogobrojni članovi familije ubijeni u prijedorskim logorima.

Na izricanju presude za masakr na Korićanskim stijenama više od deset minuta bilo je potrebno da se pročitaju imena žrtava, više od 150 muškaraca koji su streljani na Korićanskim stijenama.

Žrtve su i osobe koje su preživjele masakr, stradalnici su i njihove porodice koje pate od tog augusta 1992. godine.

"Izricanje dugotrajne kazne bez mogućnosti pomilovanja i ranijeg puštanja iz zatvora predstavlja satisfakciju porodicama žrtava. No, jedna stvar mora biti jasna. Njima je suđeno za završni zločin, a prije 21. augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijani i protjerivani Hrvati i Bošnjaci. No, zadovoljni smo presudom barem za jedan zločin i nadamo se da će biti potvrđena", kazao je Ramulić.

Državni sud je u utorak osudio Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda SJB Prijedor, na po 22 godine dugotrajnog zatvora. Željko Stojnić, pripadnik iste jednice, osuđen je na 15 godina, a Sud mu nije mogao izreći kaznu dugotrajnog zatvora, jer u vrijeme izvršenja zločinačkog djela nije imao napunjenu 21. godinu.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB Prijedor, koji se nalazi u bjekstvu Sud je proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.