Korićanske stijene: Završena stvar

Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da su civile iz Prijedora u augustu 1992. godine ubili policajci iz tog grada.

Zaštićeni svjedok KS3, nekadašnji oficir 22. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je “oko 20. augusta 1992.” u okviru redovnih zadataka išao na Gornje Korićane, gdje je zapazio kolonu autobusa i kamiona.

“Kad sam prišao, vidio sam civile na jednoj zaravni. Prišao sam im i rekli su da su iz Prijedora i da su krenuli na drugu stranu, što mi je potvrdio i jedan policajac u šarenoj uniformi koji je bio naoružan puškom i pištoljem”, kazao je svjedok, naglasivši da je tu bilo oko 800 do 1.000 ljudi.

Svjedok je potvrdio da je na putu prema Gornjim Korićanima čuo “žestoku pucnjavu” 30 metara od puta kojim je išao konvoj, “iz rejona Korićanskih stijena”.

“U prvi mah sam pomislio da je ubačena neka diverzantska grupa i da se sukobila s našom vojskom i zato smo krenuli na lice mjesta. Kad smo se približili Korićanskim stijenama, zaustavio me je policajac sa sabljom. Dok sam stajao ispred njega, još se čula paljba, rafali su bili rjeđi, a neposredno nakon toga čuo sam da se pali motor vozila. Rekao sam mu: ‘Znači, stvar je završena’, a on mi ništa nije odgovorio”, prisjetio se svjedok, dodavši da je pod tim podrazumijevao da su ljudi ubijeni.

Za ubistva vojno sposobnih muškaraca na Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, i Branka Topolu, nekadašnjeg stražara u logoru Trnopolje.

Prema optužnici, oni su 21. augusta 1992. sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200
civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali. Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali.

KS3 je kazao da su nakon pucnjave naišla dva autobusa u kojima su ranije bili civili i da je u jedan od njih ušao policajac sa sabljom, nakon čega se svjedok vratio na mjesto odakle je čuo pucnjavu “da se upozna sa situacijom”.

“Na licu mjesta sam odmah vidio tragove krvi pomiješane s prašinom, a ispod same stijene vidio sam gomilu leševa. Ubijeni su bili muškarci u civilnoj odjeći. Niz liticu su bili razbacani leševi, a u šumi prema kanjonu rijeke čuli su se ljudski glasovi”, ispričao je svjedok, dodavši da ga je vozač upozorio da idu “zbog svoje bezbjednosti”.

Svjedok je dodao da su civile ubili policajci iz Prijedora koji su obezbjeđivali konvoj, što su mu potvrdila trojica ili četvorica preživjelih s kojima je dan kasnije obavio razgovor.

“Civili su mi, između ostalog, ispričali da je konvoj zaustavljen u dolini rijeke i da je došlo do izdvajanja vojno sposobnih muškaraca od žena i djece”, rekao je KS3, koji tvrdi da je o svemu obavijestio komandu, te da je vođena i manja istraga o ovom događaju.
 

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak. 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.