MIRSAD SOLAKOVIĆ – “Dječak koji nije nista rekao”

Pozorizni komad “The boy who said nothing” (“Dječak koji  nije nista rekao”) u izvedbi Gregomir theatrea iz Birminghama ovih dana zaokuplja paznju  ljubitelja pozorisne umjetnosti u Velikoj Britaniji.

Predstava je autobiografska i govori o ratu u Bosni i Hercegovini, glavni glumac i autor ove drame je nas Kozarcanin Mirsad Solaković, magistar glume. U ovdasnjim pozoristima odigrao je niz značajnih uloga i glumio s poznatim licima.

Za sve to vrijeme nije se previse udaljavao od bosanskohercegovačke zajednice na Ostrvu.

 

– Dugi niz godina u meni je sazrijevala ideja da napisem ovo djelo. Ono je autobiografsko, to je moje viđenje rata u Bosni, ono sto sam dozivio u susretu s agresorskim vojnicima u Kozarcu i prikaz moje unutarnje borbe da kao mali dječak drzim “jezik za zubima”, nista ne odam i na taj način spasim svoju familiju od sigurne smrti.

Na ovaj način zelio sam da britanska publika dobije malo čistiju sliku o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i o tome kakav su teror u to vrijeme sprovodile srpske snage.

Pisući ovo djelo, iskreno rečeno, nisam ni sanjao da će pobuditi ovakvu paznju. Nase malo alternativno pozoriste dobilo je već niz ponuda iz cijele Britanije i, kako stvari stoje, pozorisna publika u Londonu, Birminghamu, Coventryju, Derbyju i Manchesteru će od jeseni pozorisni komad “The boy who said nothing” (“Dječak koji nije nista rekao”) imati na repertoaru svojih matičnih pozorisnih kuća – kazao je Solaković.

 

S obzirom da je radnja drame vezana za Bosnu i Hercegovinu, da li je planirate igrati u domovini?

– Pa ovako, do ljeta imamo u planu ovdje u Britaniji odigrati jos pet predstava i sve će one imati humanitarni karakter. Naime, čist prihod bit će uplaćen u BiH u humanitarne svrhe. Konkretno, već smo dogovorili da pomognemo ratnim vojnim invalidima u Travniku, odnosno da damo novac za gradnju rehabilitacionog centra na Vlasiću. Ljeto će biti rezervirano za nastupe u domovini. Već smo dogovorili da “Gregomir theatre” ovom predstavom nastupi na Danima bh. dijaspore u Jajcu krajem jula te na sličnim manifestacijama u Ključu, Bihaću, Sanskom Mostu i Travniku.

Mozete li nasim čitateljima malo vise reći o Gregomir theatreu?

– Ovo malo alternativno pozoriste osnovao sam s mojim kolegom glumcem i scenaristom Gregom Hobbsom, čovjekom koji ima vise od 25 godina iskustva u ovom poslu. Zelja nam je da ovdasnjoj publici ponudimo nesto novo, ali i da izbjegnemo zamke koje nosi ovaj biznis. Osim komercijalnog dijela kompanija će se razvijati i u edukativnom smislu. Naime, planiramo raditi s djecom, odnosno napraviti skole glume koje će producirati nove mlade talentirane glumce. U tom cilju već smo sklopili ugovore s trima osnovnim skolama u West Midlandsu. Pored toga planiramo da nas teatar uspostavi čvrstu vezu s nekim od alternativnih malih pozorista u Bosni i Hercegovini. Zelimo napraviti  most između britansko – bosanskog teatra, jer sigurno jedni od drugih imamo sta naučiti.

– Uspjeh ove predstave je i uspjeh BH UK Networka i “Bosanske kuće” iz Birmignhama, koji su nam dali sansu i mogućnost da tri mjeseca besplatno obavljamo probe u njihovim prostorijama. To je samo logični nastavak nase dugogodisnje suradnje. Premijerna predstava izvedena je u “Bosanskoj kući” i prisustvovali su joj gradonačelnik Birminghama te niz političara i javnih ličnosti iz ovog grada. Na taj način smo promovirali i Bosnu i Hercegovinu, ali i nas rad u Velikoj Britaniji.

(bhuknetwork.org)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.