Korićanske stijene: Strašna slika

 

 Milan Komljenović, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ubistva civila na Korićanskim stijenama počinjena 21. augusta 1992. godine, rekao je da su taj zločin počinili “pratioci konvoja”.

“Za zločin na Korićanima sam saznao 22. augusta 1992. godine i odmah sam otišao na tu lokaciju. Sa ivice puta se vidjela strašna slika – to su bile hrpe ljudi. Sjećam se da su neka tijela visila na stijenama i granama”, rekao je Komljenović, bivši predsjednik Kriznog štaba Kneževo.

Komljenović je svjedočio na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, optuženima za sudjelovanje u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Zečević, Knežević i Ljepoja su u to vrijeme, kako tvrdi Državno tužilaštvo, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Svjedok Komljenović je rekao da su u zločinu na Korićanskim stijenama sudjelovali “pripadnici policijske jedinice koja ih je pratila”, te da se sa sakupljanjem tijela ubijenih “odugovlačilo”.

“Znam da su ljudi počeli izbjegavati taj problem i bježati od njega. Suočili smo se s tim da niko nije želio da povadi te ljude. (…) Tražili smo da Prijedorčani izađu i pokupe te ljude. Kasnije smo održali sastanak u Banja Luci na kojem su učestvovali i Prijedorčani, i tada je zaključeno da oni moraju izvaditi tijela, ali do toga nikad nije došlo”, objasnio je Komljenović.

On je kazao da je Civilna zaštita Kneževo uspjela izvaditi tijela četvorice ubijenih civila, koja su ukopali nedaleko od Korićanskih stijena, ali da zbog nepristupačnosti terena niko nije mogao izvaditi sva tijela.

Svjedok je rekao da nije mogao procijeniti o kojem broju ubijenih civila se radi, te da je naknadno čuo da je riječ o nekoliko stotina muškaraca.

“Tada sam vidio veliki broj ljudi, ali da su i dva čovjeka ubijena, bilo bi veliko”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. maj 2010. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.