Korićanske stijene: Alibi za Dušana Jankovića

 

Svjedočeći u korist Odbrane Dušana Jankovića na suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, Milan Kukić je kazao da je 21. augusta 1992. godine četvrtooptuženi bio na prazniku kod njega u Dubici.

“Zbor za Preobraženje se održava 19. augusta svake godine u Moštanici, a ja ga obilježavam 21. augusta, i tako sam radio i 1992. godine. (…) Tada je kod mene u Dubici bio Dušan Janković sa sinom. Došao je u policijskoj uniformi i službenom golfu oko deset sati ujutro i ostao do četiri ili pet poslije podne”, rekao je Kukić.

U optužnici stoji da je Dušan Janković, tadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor – zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, pripadnicima interventnog voda SJB-a – sudjelovao u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo prema Travniku.

Tužilaštvo smatra da su optuženi na planini Vlašić izdvojili oko 200 muškaraca i odveli ih na Korićanske stijene, te ih potom strijeljali.

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, koju je funkciju u policiji obavljao Janković, svjedok je odgovorio da “mislim da je bio komandir stanice u Prijedoru”, te dodao da o tome “nismo razgovarali”.

Drugi svjedok Mario Trontelj je kazao kako je za ubistvo civila na Korićanskim stijenama saznao iz medija kada je uhapšen Dušan Janković, njegov komšija, te da je o tome razgovarao i sa Damirom Ivankovićem.

“Damir Ivanković mi je rekao da mi je bio sa komšom u ćeliji i da su mijenjali vodu za sokove. Rekao mi je da mu nije jasno zašto je Janković u zatvoru”, rekao je Trontelj i dodao da bi se “u svako doba bio spreman suočiti sa Ivankovićem i to isto reći”.

Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, priznao je krivicu za sudjelovanje u zločinu na Korićanskim stijenama, nakon čega je pred Sudom BiH u julu 2009. godine osuđen na 14 godina zatvora.

Nastavak saslušanja svjedoka Odbrane četvrtooptuženog zakazan je za ponedjeljak, 17. maj 2010. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.