Crna Rupa

Znanstvenici pronašli ogromnu crnu rupu

Crna RupaU SREDIŠTU naše galaksije nalazi se ogromna crna rupa, potvrdila je najnovija znanstvena studija. Njemački astronomi pratili su kretanja 28 zvijezda, koje kruže oko centra Mliječne staze, putem teleskopa u Čileu, koji je dio Europskog južnog opservatorija, prenosi BBC.

Prema toj studiji, ta je crna rupa četiri milijuna puta teža od našeg Sunca. Crne rupe svemirska su tijela čija gravitacija je toliko velika da joj čak ni svjetlost ne može pobjeći.

 

Galaksije se, prema tim rezultatima, čini se formiraju oko crnih rupa, slično kao što se perla formira oko sitnog pijeska, kazao je dr. Robert Massy iz Kraljevskog astronomskog društva.

Studijom potvrđeno postojanje super-masivnih crnih rupa

“Iako mi o crnim rupama mislimo kao o generalnoj prijetnji, u smislu da ako se nađete preblizu jedne, da ste onda u nevolji, one su ipak možda odigrale ključne uloge pri stvaranju svih galaksija. One su su pomogle u koncentriranju materije, a ako je gustoća materije dovoljna, onda postoje i uvjeti za formiranje zvijezda”, kazao je Massy.

Znanstvenici s Instituta za vanzemaljsku fiziku Max-Planck, navode kako se ta crna rupa nalazi 27.000 svjetlosnih godina daleko od Zemlje. “Ono što je ova 16-godišnja studija uspjela dati najbolje empirijske dokaze kako super-masivne crne rupe u stvarnosti postoje”, rekao je Reinhard Genzel, voditelj tima znanstvenika s Max-Planck instituta.

“Zvjezdane orbite oko galaktičkog centra pokazuju kako centralna koncentracija mase, koja je četiri milijuna puta veća od našeg Sunca, nesumnjivo mora biti crna rupa”, zaključio je Genzel.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.