“Mjesec i zvijezda” na jugozapadnom nebu

Ovih dana, u aksam, a pogotovo večerašnji , na jugozapadnom nebu, pored Mjeseca, mogle su se uočili dvije sjajne "zvijezde", odnosno planete. To su Jupiter i Venera, najsjajniji objekti na našem nebu nakon Sunca i već spomenutog Mjeseca. Takvo okupljanje planeta stručno se naziva konjunkcija.

Pogled prema jugozapadnom nebu zaista je bio spektakularan, kako u noćima koje su prethodile večerašnjoj, ali i isto tako se očekuje noćima koje slijede, 2., 3. i 4. decembra kada se na nebu Jupiteru i Veneri pridružuje vjerni Zemljin pratilac, Mjesec, koji iz faze mlađaka "raste" prema polumjesecu.

Za potpuni ugođaj je potrebno vedero nebo, i ako dobro obratite pažnju, možda će te ugledati i tamnu stranu Mjeseca, tj. dio koji nije osvijetljen Suncem, ali ponekad se ipak vidi budući da ga osvjetljava naša Zemlja. Tu svjetlost nazivamo pepeljasta svjetlost i ona se ponekad jače vidi zbog refleksije Sunca od oblaka na Zemlji.

Međutim, pravi spektakl je uslijedio večeras, 1. decembra, kada je Venera prividno "došla" do Mjeseca, prošla iza njega i ponovo se pojavila sa njegove druge strane.

Sam događaj se mogao posmatrati golim okom, a uz pomoć dvogleda ili digitalnog foto-aparata sa optičkim zumom (što se vidi i na slici) mogla se jasno uočiti pojava, i jasno razaznati Venera, koja iako je ličila na uobičajene zvijezde, to nije bila, jer je mnogo jače isijavala svjetlost.

Prije nego je Venera "prošla" iza Mjeseca, zanimljivo je da se na nebu jasno mogao razaznati znak "Mjeseca i zvijezde", simbola islamske vjere…:)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.