“Mjesec i zvijezda” na jugozapadnom nebu

Ovih dana, u aksam, a pogotovo večerašnji , na jugozapadnom nebu, pored Mjeseca, mogle su se uočili dvije sjajne "zvijezde", odnosno planete. To su Jupiter i Venera, najsjajniji objekti na našem nebu nakon Sunca i već spomenutog Mjeseca. Takvo okupljanje planeta stručno se naziva konjunkcija.

Pogled prema jugozapadnom nebu zaista je bio spektakularan, kako u noćima koje su prethodile večerašnjoj, ali i isto tako se očekuje noćima koje slijede, 2., 3. i 4. decembra kada se na nebu Jupiteru i Veneri pridružuje vjerni Zemljin pratilac, Mjesec, koji iz faze mlađaka "raste" prema polumjesecu.

Za potpuni ugođaj je potrebno vedero nebo, i ako dobro obratite pažnju, možda će te ugledati i tamnu stranu Mjeseca, tj. dio koji nije osvijetljen Suncem, ali ponekad se ipak vidi budući da ga osvjetljava naša Zemlja. Tu svjetlost nazivamo pepeljasta svjetlost i ona se ponekad jače vidi zbog refleksije Sunca od oblaka na Zemlji.

Međutim, pravi spektakl je uslijedio večeras, 1. decembra, kada je Venera prividno "došla" do Mjeseca, prošla iza njega i ponovo se pojavila sa njegove druge strane.

Sam događaj se mogao posmatrati golim okom, a uz pomoć dvogleda ili digitalnog foto-aparata sa optičkim zumom (što se vidi i na slici) mogla se jasno uočiti pojava, i jasno razaznati Venera, koja iako je ličila na uobičajene zvijezde, to nije bila, jer je mnogo jače isijavala svjetlost.

Prije nego je Venera "prošla" iza Mjeseca, zanimljivo je da se na nebu jasno mogao razaznati znak "Mjeseca i zvijezde", simbola islamske vjere…:)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.