Dodik, Čović i Tihić postigli dogovor o reformi Ustava BiH

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasili su se danas da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

U zajedničkoj izjavi dostavljenoj novinarima, nakon današnjeg sastanka u Odžaku, lideri tri stranke su naveli da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalnoj organizaciji, posebno srednjih niova vlasti.

 

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i opštinama, a u skladu sa potrebama njihovih institucija.

U zajedničkoj izjavi se navodi da su se lideri saglasili da, ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude potreban Oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina pređe u vlasništvo entiteta na čijem se prostoru nalazi.

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da bi popis stanovinštva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Strane su saglasne i da parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući i pomoć svim rasljenim osobama, kao i da taj program treba uraditi za period od 2009. do 2014. godine.

Tri lidera su saglasna i da je pitanje pravnog statusa Brčko distrikta potrebno urediti ustavnim zakonom, odnosno zakonom sa ustavnom dvotrećinskom većinom.

Dodik, Čović i Tihić podržali su odluku Fiskalnog vijeća BiH u vezi sa utvrđivanjem budžetskog okvira za narednu godinu, koja je donesena 6. novembra, te zatražili da se pristupi izradi budžeta za 2009. godinu.

Lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA razgovarali su danas o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, te istakli da se razgovori o tome nastave.

(srna)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.