Dodik, Čović i Tihić postigli dogovor o reformi Ustava BiH

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasili su se danas da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

U zajedničkoj izjavi dostavljenoj novinarima, nakon današnjeg sastanka u Odžaku, lideri tri stranke su naveli da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalnoj organizaciji, posebno srednjih niova vlasti.

 

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i opštinama, a u skladu sa potrebama njihovih institucija.

U zajedničkoj izjavi se navodi da su se lideri saglasili da, ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude potreban Oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina pređe u vlasništvo entiteta na čijem se prostoru nalazi.

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da bi popis stanovinštva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Strane su saglasne i da parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući i pomoć svim rasljenim osobama, kao i da taj program treba uraditi za period od 2009. do 2014. godine.

Tri lidera su saglasna i da je pitanje pravnog statusa Brčko distrikta potrebno urediti ustavnim zakonom, odnosno zakonom sa ustavnom dvotrećinskom većinom.

Dodik, Čović i Tihić podržali su odluku Fiskalnog vijeća BiH u vezi sa utvrđivanjem budžetskog okvira za narednu godinu, koja je donesena 6. novembra, te zatražili da se pristupi izradi budžeta za 2009. godinu.

Lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA razgovarali su danas o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, te istakli da se razgovori o tome nastave.

(srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.