Sest tačaka za nov pristup EU prema BiH

Nova, sveobuhvatna strategija Evropske unije prema Bosni i Hercegovini bit će zasnovana na šest tačaka prijedloga koji će visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i evropski komesar za proširenje Olli Rehn staviti na uvid u ponedjeljak Vijeću ministara EU.

U tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se da je cilj strategije da se ”osigura stabilnost u BiH i nastavi napredak po pitanju ključnih reformi”.

 

Rehn i Solana ističu da Bosna ima ”jedinstvene izazove”, te da je neophodno ”jako međunarodno angažiranje, uključujući i aktivno korištenje svih mehanizama EU, da bi zemlja nastavila put ka Uniji”.

Suština prijedloga ide ka tranziciji od Ureda visokog predstavnika (OHR) ka snažnijem lokalnom upravljanju, uz pojačanu podršku EU.

Evropski zvaničnici u dokumentu ističu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) bio dobar korak naprijed, ali da ”nažalost, to nije spriječilo pogoršanje političke situacije u BiH posljednjih mjeseci”.

”BiH mora da pokaže više političke odgovornosti i veće upravljanje nad reformskim procesom i da bi napredovala … lideri BiH moraju da pretoče svoje riječi opredjeljenja za članstvo u EU u djela i prave rezultate”, naglašavaju Solana i Rehn.

”Cilj međunarodne zajednice i EU je da BiH bude stabilna, mirna i multietnička država koja odlučno ide ka članstvu u EU”, dodaju oni i predlažu šest tačaka strategije.

Prva tačka predstavlja pojačano angažiranje EU u BiH.

”Evropske integracije predstavljaju oblast o kojoj se slažu svi lideri BiH. To pruža EU jedinstven utjecaj i odgovornost”, ističe se u tekstu.

Druga tačka se odnosi na pojačano prisustvo EU.

”Mandat i Ured specijalnog predstavnika EU bi trebalo da bude pojačan da bi se sagledala situaciju na terenu i potrebe tranzicije”, ističe se u tekstu i dodaje da bi EU trebalo da bude spremna za taj cilj do sredine 2009. godine.
Treća tačka se tiče nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

”Ona će biti neophodna da bi se okončao rad Ureda visokog predstavnika i mandat visokog predstavnika, te da bi se riješila pitanja autoriteta koji proizlaze iz Dejtonskog/Pariskog sporazuma”, kaže se u dokumentu.

Četvrta tačka se tiče održavanja jakog angažiranja međunarodne zajednice u BiH, koje se ”pokazalo važnim i mora da se nastavi i nakon OHR-a”.

Peta tačka se tiče aktivnog i sveobuhvatnog korištenja svih dostupnih instrumenata EU.

”Evropsko partnerstvo i primjena SSP-a bi trebalo da budu vodilje reformi”, kaže se u tekstu.

Šesta tačka se tiče ”jasnog stava EU o ustavnoj evoluciji”.

”Ustavna reforma nije uvjet niti za zatvaranje OHR-a niti za daljnji put BiH ka EU. Ipak, ustavni okvir mora da napreduje da bi osigurao efikasne državne strukture koje će moći da rade na EU integracijama, uključujući neophodnost da se govori jednim jezikom”, ističe se u dokumentu i naglašava da EU može da pomogne taj proces, ali da on mora da bude vođen od same BiH, prenosi Tanjug.

Vijeće ministara EU će u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu raspravljati o ovom dokumentu i usvojiti zaključke o BiH.

Zvaničnici francuskog predsjedništva EU ističu da je razlog za taj sastanak i za zaključke činjenica da se sedmicu dana kasnije, 19. i 20. novembra, u Bruxellesu održava sastanak Vijeća za primjenu mira.

”Na tom sastanku je trebalo da bude riječi o zatvaranju OHR-a – za šta se zalaže Rusija – ali do toga neće doći”, kaže jedan visoki zvaničnik predsjedništva.

On ističe da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smatra da mu je ”potrebno vojno prisustvo da bi se pomogle njegove političke funkcije”.

Ministri EU će stoga izraziti ”veliku zabrinutost” zbog političke situacije u BiH.

”Poruka će glasiti: ‘vrijeme je za buđenje'”, kaže ovaj zvaničnik predsjedništva.

U raspravi o BiH će se ministrima vanjskih poslova EU pridružiti i ministri odbrane.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.