Krajišnik predložio Karadžića za svjedoka odbrane

Jedan od bivših lidera bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine Momčilo Krajišnik zatražio je danas od Haškog tribunala (ICTY) da mu odobri da kao svjedoka odbrane u žalbenom postupku izvede nekadašnjeg lidera bosanskih Srba i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.

On je zahtjev podnio pošto je 12. septembra tri sata razgovarao s Karadžićem u pritvoru ICTY u Sheveningenu (Scheveningen), uz dozvolu žalbenog vijeća suda.

U prvostepenom postupku Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora zbog progona i drugih zločina počinjenih nad nesrbima tokom rata u BiH 1992. godine.

Istovremeno, sudsko vijeće je Krajišnika oslobodilo optužbe za genocid.

Krajišnik je na tu presudu uložio žalbu i u žalbenom postupku brani se sam, uz pomoć čuvenog američkog advokata Alana Deršovica (Alan Dershowitz) i njegovog brata Natanijela (Nathaniel).

Poslije Karadžićevog hapšenja, krajem jula, Krajišnik je izrazio namjeru da Karadžića pozove kao svjedoka odbrane. 

Iako je rasprava o žalbi već održana, Krajišnik je od sudija zatražio dozvolu da Karadžića izvede kao dodatnog svjedoka, obrazlažući da je, kao lider bosanskih Srba prije i tokom rata u BiH, on u stanju sudijama predočiti nove i važne dokaze.

Karadžić je optužen za genocid počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za zločine protiv čovječnosti počinjene za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

On je 21. jula uhapšen u Beogradu, poslije 13 godina skrivanja, a vlasti Srbije su ga u Hag prebacile 30. jula.

U dva pojavljivanja pred sudijom, krajem jula i krajem avgusta, Karadžić se nije želio izjasniti o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se on ne osjeća krivim.     

(Onasa)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.