Krajišnik predložio Karadžića za svjedoka odbrane

Jedan od bivših lidera bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine Momčilo Krajišnik zatražio je danas od Haškog tribunala (ICTY) da mu odobri da kao svjedoka odbrane u žalbenom postupku izvede nekadašnjeg lidera bosanskih Srba i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.

On je zahtjev podnio pošto je 12. septembra tri sata razgovarao s Karadžićem u pritvoru ICTY u Sheveningenu (Scheveningen), uz dozvolu žalbenog vijeća suda.

U prvostepenom postupku Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora zbog progona i drugih zločina počinjenih nad nesrbima tokom rata u BiH 1992. godine.

Istovremeno, sudsko vijeće je Krajišnika oslobodilo optužbe za genocid.

Krajišnik je na tu presudu uložio žalbu i u žalbenom postupku brani se sam, uz pomoć čuvenog američkog advokata Alana Deršovica (Alan Dershowitz) i njegovog brata Natanijela (Nathaniel).

Poslije Karadžićevog hapšenja, krajem jula, Krajišnik je izrazio namjeru da Karadžića pozove kao svjedoka odbrane. 

Iako je rasprava o žalbi već održana, Krajišnik je od sudija zatražio dozvolu da Karadžića izvede kao dodatnog svjedoka, obrazlažući da je, kao lider bosanskih Srba prije i tokom rata u BiH, on u stanju sudijama predočiti nove i važne dokaze.

Karadžić je optužen za genocid počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za zločine protiv čovječnosti počinjene za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

On je 21. jula uhapšen u Beogradu, poslije 13 godina skrivanja, a vlasti Srbije su ga u Hag prebacile 30. jula.

U dva pojavljivanja pred sudijom, krajem jula i krajem avgusta, Karadžić se nije želio izjasniti o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se on ne osjeća krivim.     

(Onasa)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.