Miris sile

Ako ćemo biti cinični, ispada da je gruzijski predsjednik napravio ključnu grešku nazvavši vojnu operaciju u separatističkim oblastima Južnoj Osetiji i Abhaziji – “Čist teren“.

Naziv, za koji je šef ruske diplomatije kazao da miriše na genocid, poslužio je Moskvi da argumentira tvrdnje da Mihail Sakašvili provodi genocid, za koji treba i da odgovara.

 

Ruku na srce, Lavrov je u pravu što se asocijacije imena nesretne operacije tiče, a balkanskom posmatraču ona, pak, za razliku od ruskog, samo sugeriše kako se gruzijski predsjednik, počevši od fatalnog naziva akcije, pa do kreaturne sinhronizacije sa Zapadom, zaigrao – na golemu vlastitu štetu.

Uvjeravanja svijeta o genocidu na Kavkazu imaju, ipak, mnogo dublju i pragmatičniju stranu za Rusiju od demonstrirane puke potrebe da se sačuva tobože genocidnom politikom Tbilisija ugroženo stanovništvo.

Nakon što je u slučaju Kosova zauzela tvrd stav na međunarodnoj sceni, Moskva je svjesna da je priznanjem nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije pokazala politiku dvostrukih aršina, koju je zamjerala SAD-u i liderima Evropske unije.

Kako je sa stanovišta međunarodnog prava podršku nezavisnosti otcijepljenim gruzijskim regionima nemoguće opravdati, Kremlj je od početka vojne intervencije svijet pripremao na jučerašnji scenarij priznanja tvrdnjama da je Tbilisi napadom na Činvali izvršio genocid, s obzirom na to da međunarodno pravo predviđa mogućnost odvajanja dijela teritorije ako je država vršila zločin protiv domicilnog stanovništva.

Ekspresno potpisivanje ukaza ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedjeva samo dan nakon što mu je parlament uputio neobavezujući za njega zahtjev za priznavanjem separatističkih oblasti rješava svijet svake zablude da Rusija nije na ovakav rasplet događaja odavno računala. Što se za Ameriku i zemlje Evrope ne može reći.

Očigledno, ruska upozorenja da širenje NATO-a do njenih granica smatra atakom po vlastitu bezbjednost, nisu u svjetskim centrima moći shvatana isuviše ozbiljno. Ambicija predsjedavajućeg EU Nikole Sarkozija da u Gruziju pošalje evropske mirovnjake požurila je ruske planove za priznanjem Južne Osetije i Abhazije, što će joj sada donijeti mogućnost da svoju vojsku tamo i ostavi.

Rusija je, za razliku od neuspješnog Sakašvilijevog “Čistog terena“, uspješno sprovela čist faul, ali Zapad ne može imati adekvatan odgovor na to. Prvo zbog činjenice što je i sam u više navrata pokazao kako međunarodno pravo može biti rastegljiv pojam kada su njegovi interesi u pitanju, a drugo i zbog očigledne potrebe da se u bici za prevlast u regionu punom gasa i nafte, u rusko dvorište  poput nezvanog gosta ušulja tiho, a ne, kao do sada, iritantno s pleh muzikom. 

O međunarodnom pravu i njegovom kršenju u ovom slučaju, sudit će struka. O tome se ni u Bijeloj kući, ni u Kremlju nije vodilo mnogo računa, pa nema razloga vjerovati da bi konačni sud o tome trebao uticati na daljnji razvoj događaja.

Ukoliko se ne ostvari indirektna prijetnja ruskog ambasadora pri UN-u Rogozina o sličnosti današnje situacije sa 1914. godinom i Sarajevskim atentatom, Kavkaz će se u budućnosti upisati na nezavidnu listu regiona – vječitih kriznih žarišta – u kojima svijet ni do danas nije našao adekvatan recept za vlastite bolesti.

 

Piše: Svjetlana Salom

(Oslobodjenje)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.