IN MEMORIAM-ZIJAD IBRIČ – ZIJO

Umro je Zijad Ibrić, u 54-toj godini, u Sarajevu, u bolnici.

Upoznao sam mnoge ljude koji su istraživali ratne zločine u Bosanskoj krajini ali niti jedan nije bio ravan Ziji. On je otkrio većinu masovnih i pojedinačnih grobnica u dolini rijeke Sane. Na njega su se oslanjali tužioci i istražitelji Tribunala u Hagu, pa ih naslijedili tužioci iz Sarajeva, Bihaća i Banja Luke. Zijo je znao napamet sve o ratnim zločinima u našem kraju.

Ono što nije znao bilo je zapisano u njegovim tefterima. Bio je osjetljiv i susretljiv prema žrtvama, iako je radio mukotrpan i opasan posao ne poznajem čovjeka kojem se Zijo zamjerio. Znao je sa svakim izaći na kraj i uvijek ostajati čovjek. Išao je i sastajao se i sa crnim đavlom samo da dođe do informacije o masovnim grobnicama ili o ratnim zločincima. Čuvena je njegova rečenica: ”I o tebi se svašta priča” kojom je počinjao mnoge razgovore.

Bio sam, mislim, njegov prijatelj, a tek sam na komemoraciji saznao da je bio dobitnik najvišeg ratnog policijskog odlikovanja Zlatne policijske značke. Najskromniji heroj kojeg sam ikada upoznao. Nisam imao čak ni njegovu fotografiju.

Nećemo nikada ni znati šta smo sve izgubili sa tim čovjekom. Ratni zločinci mogu da slave jer im naš Zijo više nije za petama. Do posljednjeg daha Zijo je pomagao u istrazi za Korićanske stijene i sve ostale istrage o ratnim zločinima u našem kraju.

Umro je u noći 1. juna, tiho kako umiru velikani. Godinama se borio sa opakom bolešću i ona ga je najzad savladala.

Danas (03.juna) u prepunoj gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu održana je komemoracija. Sanjani, pogotovo logoraši, su ga beskrajno voljeli jer je izabrao njihov grad za život.

Oprostili su se od njega u suzama, došli su i Ključani, Prijedorčani, Novljani… jedva sam svoju knedlu u grlu savladao da nešto kažem u ime Prijedorčana.

Rahmetli Zijo je rodom iz Šipova. Bio je profesionalni policajac. Do rata je radio u Jajcu da bi rat proveo u policijskim jedinicama u srednjoj Bosni gdje je i odlikovan Zlatnom policijskom značkom. Poslije rata se nastanio u Sanskom Mostu i bio šef Agencije za istraživanje i dokumentaciju.

Glavni posao mu je bio istraživanje i dokumentovanje ratnog zločina. Prilikom reforme obavještajnih službi penzionisan je čime mu je učinjena najveća nepravda u životu. To prerano penzionisanje, kako danas reče njegov prijatelj Ilfad, uništilo je njegovo zdravlje.

Penzionisanje Ziju nije spriječilo da otkriva masovne grobnice i počinioce ratnih zločina. Radio je to volonterski i patriotski. Neka mu je vječni rahmet, njegovoj velikoj i plemenitoj duši.

Dženaza će se obaviti u Sarajevu 4-og juna. Organizovani autobusi kreću ujutro u 06:00 h ispred sjedišta Udruženja logoraša Sanski Most.

Edin Ramulić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.