IN MEMORIAM-ZIJAD IBRIČ – ZIJO

Umro je Zijad Ibrić, u 54-toj godini, u Sarajevu, u bolnici.

Upoznao sam mnoge ljude koji su istraživali ratne zločine u Bosanskoj krajini ali niti jedan nije bio ravan Ziji. On je otkrio većinu masovnih i pojedinačnih grobnica u dolini rijeke Sane. Na njega su se oslanjali tužioci i istražitelji Tribunala u Hagu, pa ih naslijedili tužioci iz Sarajeva, Bihaća i Banja Luke. Zijo je znao napamet sve o ratnim zločinima u našem kraju.

Ono što nije znao bilo je zapisano u njegovim tefterima. Bio je osjetljiv i susretljiv prema žrtvama, iako je radio mukotrpan i opasan posao ne poznajem čovjeka kojem se Zijo zamjerio. Znao je sa svakim izaći na kraj i uvijek ostajati čovjek. Išao je i sastajao se i sa crnim đavlom samo da dođe do informacije o masovnim grobnicama ili o ratnim zločincima. Čuvena je njegova rečenica: ”I o tebi se svašta priča” kojom je počinjao mnoge razgovore.

Bio sam, mislim, njegov prijatelj, a tek sam na komemoraciji saznao da je bio dobitnik najvišeg ratnog policijskog odlikovanja Zlatne policijske značke. Najskromniji heroj kojeg sam ikada upoznao. Nisam imao čak ni njegovu fotografiju.

Nećemo nikada ni znati šta smo sve izgubili sa tim čovjekom. Ratni zločinci mogu da slave jer im naš Zijo više nije za petama. Do posljednjeg daha Zijo je pomagao u istrazi za Korićanske stijene i sve ostale istrage o ratnim zločinima u našem kraju.

Umro je u noći 1. juna, tiho kako umiru velikani. Godinama se borio sa opakom bolešću i ona ga je najzad savladala.

Danas (03.juna) u prepunoj gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu održana je komemoracija. Sanjani, pogotovo logoraši, su ga beskrajno voljeli jer je izabrao njihov grad za život.

Oprostili su se od njega u suzama, došli su i Ključani, Prijedorčani, Novljani… jedva sam svoju knedlu u grlu savladao da nešto kažem u ime Prijedorčana.

Rahmetli Zijo je rodom iz Šipova. Bio je profesionalni policajac. Do rata je radio u Jajcu da bi rat proveo u policijskim jedinicama u srednjoj Bosni gdje je i odlikovan Zlatnom policijskom značkom. Poslije rata se nastanio u Sanskom Mostu i bio šef Agencije za istraživanje i dokumentaciju.

Glavni posao mu je bio istraživanje i dokumentovanje ratnog zločina. Prilikom reforme obavještajnih službi penzionisan je čime mu je učinjena najveća nepravda u životu. To prerano penzionisanje, kako danas reče njegov prijatelj Ilfad, uništilo je njegovo zdravlje.

Penzionisanje Ziju nije spriječilo da otkriva masovne grobnice i počinioce ratnih zločina. Radio je to volonterski i patriotski. Neka mu je vječni rahmet, njegovoj velikoj i plemenitoj duši.

Dženaza će se obaviti u Sarajevu 4-og juna. Organizovani autobusi kreću ujutro u 06:00 h ispred sjedišta Udruženja logoraša Sanski Most.

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.