Romska zajednica u BiH i dalje marginalizirana

Romi u Bosni i Hercegovini kao najbrojnija nacionalna manjina i dalje su socijalno najugoženija kategorija stanovništva, prije svega zbog socijalne isključenosti i nacionalne pripadnosti, ocijenio je u izjavi Feni koordinator Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić, u povodu 8. aprila, Međunarodnog dana Roma.

Konstatirajući da diskriminacija protiv romske zajednice u BiH još postoji, Sejdić napominje da Ustav BiH i Izborni zakon u BiH dosad nisu omogućili ni znatnije učešće Roma u političkom životu naše zemlje.

 

U proteklu godinu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u saradnji s Vijećem Roma u BiH i međunarodnim organizacijama, radilo na izradi akcionih planova u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Usvajanje ovih akcionih planova u Vijeću ministara BiH uvjet je da BiH aplicira u program Dekada Roma 2005.-2015. Priključenjem ovom programu, BiH bi bilo omogućeno korištenje pretpristupnih fondova EU radi prevazilaženja problema ove populacije.

-Sve dok ovi akcioni planovi ne budu usvojeni i njihova implementacija ne bude zaživjela, Romi će i dalje biti socijalno najugroženija i najisključenija kategorija stanovništva, upozorava Sejdić.

On navodi da o ovim akcionim planovima entitetske vlade trebaju dati svoje mišljenja, a očekivanja su da će planove Vijeće ministara BiH usvojiti do kraja mjeseca.

Pozitivno mišljenje je dalo i Ministarstvo trezora BiH, s obzirom na to da je predviđeno oko 660 miliona maraka za narednih sedam godina implementacije ovih akcionih planova, kaže Sejdić.

I OSCE misija u BiH danas je ukazala na potrebu da BiH što prije postane dijelom Dekade Roma, kao i druge zemlje srednje i centrane Evrope. Dekada predstavlja međunarodni trud na rješavanju zajedničkog izazova uključenja Roma u društveni život, na koordiniran i transparentan način.

-Izuzetno podržavamo Dekadu i međunarodnu saradnju koju ona podrazumijeva. Prema tome, pozivamo bh. vlasti da naprave akcione planove o osiguranju zapošljavanja, zdravstvene brige, stambenog smještaja i obrazovovanja Roma, a što je preduvjet za učešće BiH u Dekadi, izjavila je za Fenu glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić.

Ona navodi da Misija OSCE-a odaje priznanje snažnoj političkoj angažiranosti bh. vlasti na smanjenju nejednakosti prema romskoj zajednici, provedbom Nacionalne strategije za rješavanje problema Roma, ali ocjenjuje da Romi u našoj zemlji još imaju veoma marginaliziran položaj u društvu.

Marginalizacija se ogleda u raznim područjima, uključujući tu i nedovoljan pristup zdravstvenoj njezi i obrazovanju, ograničenim mogućnostima zaposlenja i pojedinim aspektima romske kulture. Ovi, kao i drugi faktori doprinose njihovoj odvojenosti od glavnine društva, ocjena je OSCE-a.

U BiH živi 17 zakonom priznatih nacionalnih manjina, od kojih je romska nacionalna manjina najbrojnija. Procjenjuje se da u BiH živi između 30.000 i 60.000 Roma.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.