NSRS se stavila u dvostruku službu direktnog agenta Srbije

Narodna skupština RS-a prošle sedmice stavila se u dvostruku službu direktnog agenta Srbije, usvajajući rezoluciju o Kosovu kojom protestuje protiv navodnog kršenje prava Srbije, te potom blokirajući odluku Predsjedništva BiH o zahtjevu Vijeću sigurnosti da osigura provođenje presude Međunarodnog suda pravde od strane Srbije, saopćeno je danas iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Ovi potezi, kako se navodi, oslikavaju potpuni nedostatak legitimiteta odluka te skupštine.

 

– Njeni poslanici su u istom danu digli glas o neprikosnovenosti međunarodnog pravnog poretka kada su u pitanju granice susjedne države i blokirali pokušaj Bosne i Hercegovine da zaštiti svoja međunarodna prava koja Srbija krši već više od dvanaest godina. Šta više, ovi selektivni pobornici međunarodnog prava izravno su zaprijetili i referendumom. Ponavljanje neutemeljenog poređenja unutrašnjeg uređenja BiH, koje se može mijenjati, sa suverenitetom BiH koji je neupitan i koji je garantovan međunarodnim pravom, a ne Daytonskim sporazumom, samo ohrabruje nacionalističke snage. Umjesto izjava da nije spreman koristiti bonske ovlasti, OHR ima dužnost da poništi rezoluciju Skupštine RS-a, kaže se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Da to nisu izolirani incidenti, kako se dalje navodi, pokazuje i ultimatum iz RS-a da će blokirati amandmane na predložene zakone o reformi policije “iako ti amandmani doslovno prepisuju tekst iz već dogovorene Mostarske deklaracije”.

– Istovremeno, ovi političari pokušavaju optužiti pobornike tih amandmana za eventualni zastoj Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Očekujemo da međunarodna zajednica evaluira svoju strategiju i prioritete, te da identificira svoje stvarne partnere u cilju dugotrajne sigurnosti i stabilnosti BiH. Demokratske snage u BiH nikada nisu napale nijednu ambasadu, spalile ni jednu zastavu, a pogotovo ne SAD-a ili neke EU zemlje. Međunarodna zajednica, stoga, treba jasno odgovoriti kakvu BiH želi kao svog partnera – kaže se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta. (FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.